Glavnemu igralcu iz filma, Kolji Chilimi Budišinu, so podelili nagrado za najboljšega igralca v tekmovalnem programu Kids Vision. Na spletni strani festivala so zapisali: "Vsi smo otroci. Kar lahko poveže ljudi, so otroci, saj smo vsi nekoč to bili." Festivala se je udeležila tudi režiserka Rahela Jagrič Pirc.

Foto: SFC
Foto: SFC

Režijski prvenec je mladinska drama o odraščanju, postavljena v kraj Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnem Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, zdaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji.

Sorodna novica Vesolje med nami ali nov mladinski film, ki razmišlja o zapletenih človeških odnosih

"Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi vaški izobčenec," so opisali na Slovenskem filmskem centru (SFC).

Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno načrtovana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi in lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

V filmu poleg nagrajenca igrajo še Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

Režiserka na 10. mednarodnem festivalu otroškega filma v Seulu. Foto: SFC
Režiserka na 10. mednarodnem festivalu otroškega filma v Seulu. Foto: SFC

Soscenaristka filma je Darja Medić, pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Darko Herič, montažer Mateja Rackov, snemalca zvoka Primož Debeljak in Jaka Batič, skladatelj Janez Dovč, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Anita Ferčak, direktorica filma je Amela Ikovic. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

Koproducenti filma so RTV Slovenija, MB Grip, NuFrame, Zvokarna, Mir Media Group (Srbija) v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, finančno podporo je prejel tudi od Filmskega centra Srbije in srbskega ministrstva za kulturo, so še zapisali na SFC-ju.

Film je na rednem kinematografskem sporedu od 21. aprila, za slavnostni uvod pa je poskrbela projekcija v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, ta je bila v soboto, 9. aprila, ob 19.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.