To je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla, pa tudi o prijateljstvu in ljubezni. Foto: Miloš Srdić
To je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla, pa tudi o prijateljstvu in ljubezni. Foto: Miloš Srdić

"To priznanje je za vse, ki so sodelovali pri filmu – njihov trud in delo, ki so ga vložili v projekt. Hvala vsem, ki so soustvarili film, in vsem, ki so si film ogledali," je na podelitvi nagrade še dejal Srdić.

Film dedek gre na jug, ki ga je režiser posnel 32 let po odmevnem filmu Babica gre na jug, sledi dolgoletnima prijateljema, ostarelima glasbenikoma (igrata ju Boris Cavazza in Vlado Novak).

Sorodna novica Vinci Vogue Anžlovar: "Ljudje od mene pričakujejo ekscesnost, a so ljubosumni na mojo svobodo"

Vlado se ne more sprijazniti s hudo boleznijo in umiranjem prijatelja, priznanega glasbenika Borisa. Na skrivaj ga ugrabi iz bolnišnice in odpelje "na jug". V prastarem avtodomu se odpeljeta proti Srbiji, kjer bi se lahko znova srečal z dolgoletno, nikoli izsanjano ljubeznijo Nedo (Ksenija Mišić). A načrt jima kmalu prekriža mlada Romka Esma v podobi Zale Đurić, nato pa še številni drugi, povsem nepričakovani in ponekod celo smrtno nevarni dogodki. To je zgodba o prijateljstvu in ljubezni, a tudi pričakovanjih, iskanju smisla in življenju samem.

Film je nastal v slovensko-hrvaško-severnomakedonski koprodukciji. Premierno so ga predvajali oktobra lani v Cankarjevem domu. Na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu je Jonas Žnidaršič ekipi prinesel nagrado vesno za najboljšo stransko moško vlogo.

V filmu so med drugim zaigrali še Maruša Majer, Dario Varga, Goran Navojec, Senko Veselinov, Jasna Diklić, Nenad Tokalić, Primož Pirnat in Timon Šturbej. Direktor fotografije je bil Miloš Srdić, za glasbo je poskrbel Milko Lazar. Nastal je pod okriljem produkcijske hiše A Atalanta.

Nagrado zlata rola podeljujeta Kolosej in Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (ZDSFU) slovenskim filmom, ki presežejo mejo 25.000 gledalcev.

Vabljeni k poslušanju recenzije filma:

Dedek gre na jug