Slovensko-avstralska igralka Loti Kovačič pred Mojo Vesno ni imela še nobenih igralskih izkušenj. Izbrali so jo na podlagi množičnega poziva med slovensko-avstralsko skupnostjo. Foto: Sweetshop & Green in Cvinger Film
Slovensko-avstralska igralka Loti Kovačič pred Mojo Vesno ni imela še nobenih igralskih izkušenj. Izbrali so jo na podlagi množičnega poziva med slovensko-avstralsko skupnostjo. Foto: Sweetshop & Green in Cvinger Film
Sorodna novica V Melbournu je pod taktirko Sare Kern padla prva klapa celovečerca Moja Vesna

Film, ki ga je Sara Kern posnela v Avstraliji, je tiha in poetična karakterna zgodba o družinski ljubezni in žalosti, ki spremeni dinamiko v razdrobljeni družini.

"Zelo sem vesela, da je bil naš film izbran za Berlinale!" so vtise Sare Kern povzeli na Slovenskem filmskem centru. "Izjemno sem hvaležna nadarjeni igralski zasedbi in ekipi, ki je sodelovala pri filmu, da je verjela v projekt in me podpirala pri snemanju mojega prvega celovečernega filma. Zahvaljujem se Berlinalu, kjer bo film imel svetovno premiero."

Družinska drama o izgubi in ljubezni
V fimu spoznamo desetletno Mojo, ki živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se Moja raje pripravlja na rojstvo otroka, medtem ko se Vesna zapleta v lastne težave. Odločna in vedra Moja zaman upa, da bo Vesna sčasoma zapolnila praznino v njenem življenju, ki jo je za sabo pustila pokojna mama. Toda Vesna sili Mojo, naj sprejme dejstvo, da je njuna mati v resnici umrla, zaradi česar se odnosi med sestrama zaostrijo in ko se bliža rojstvo, se žalujoča družina še naprej drobi. Ko spozna Mirando in njeno nenavadno hčerko Danger – družino, ki se zelo razlikuje od njene – se Mojin svet začne odpirati.

"Ponosni smo, da ta čudovit in čustven film predstavlja edinstven delček Avstralije svetu," je u uspehu filma Moja Vesna izjavil Graeme Mason, izvršni direktor agencije Screen Australia. Foto: Sweetshop & Green in Cvinger Film
Sorodna novica "Zakaj govorijo o meni kot o ženski režiserki, moški pa so preprosto režiserji?"

Slovensko-avstralska ekipa
V glavnih vlogah nastopajo slovensko-avstralska igralka Loti Kovačič, ki pred tem ni imela igralskih izkušenj, Mackenzie Mazur, priznani slovenski igralec Gregor Baković in Claudia Karvan, ena najbolj priznanih avstralskih igralk. V ustvarjalni ekipi so tudi slovenski snemalec Lev Predan Kowarski, ki je za snemanje potoval v Avstralijo, montažerja Haim Tabakman in Hayley Miro Brown, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenografka Maddison Haywood in kostumografinja Ellen Stanistreet.

"Sara Kern je predstavnica novega vala slovenskih režiserk s sodobno in pogumno filmsko vizijo. Prepričana sem, da je Sarin uspeh na Berlinalu le prvi korak v karieri odlične režiserke in prispevek k širšemu priznanju nadarjenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije," je ob novem uspehu slovenskega filma povedala direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar.

Rok Biček kot producent
Film je nastal v slovensko-avstralski koprodukciji. Znaten del sredstev za produkcijo sta zagotovila agencija Screen Australia in Slovenski filmski center. Prejel je tudi finančno podporo agencije Film Victoria in sklada MIFF Premiere Fund Mednarodnega filmskega festivala v Melbournu, Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Nastajanje scenarija je med drugim potekalo v okviru delavnice Torino Film Lab in Cannes Cinéfondation Residence, med postprodukcijo pa je bil film izbran za sodelovanje v programu First Cut Lab.

Producenti so bili Rok Biček (Cvinger Film) in Gal Greenspan ter Sharlene George (Sweetshop & Green). V produkcijski ekipi so še koproducentka Katy Roberts, direktorici filma Ira Cecić in Rachel Forbes ter pomočnik režije Andy Pante. "V veliko veselje mi je bilo sodelovati s Saro, novim glasom v filmu, ki je izjemno nadarjena za opazovanje in pripovedovanje zgodb skozi otroške oči na nadvse očarljiv način," je o sodelovanju povedal Biček.

Mackenzie Mazur je mlada ameriško-avstralska igralka poljskih korenin, ki si je vlogo prislužila z izjemnim nastopom na avdiciji. Za vlogo Vesne se je učila slovenščine pri slovenskem gledališkem strokovnjaku. Foto: Sweetshop & Green in Cvinger Film
Mackenzie Mazur je mlada ameriško-avstralska igralka poljskih korenin, ki si je vlogo prislužila z izjemnim nastopom na avdiciji. Za vlogo Vesne se je učila slovenščine pri slovenskem gledališkem strokovnjaku. Foto: Sweetshop & Green in Cvinger Film
Sorodna novica V tekmovalnem programu sarajevskega festivala tudi kratki film Sare Kern

Kaj je Generation Kplus?
Z obsežnim izborom sodobnih filmov, ki raziskujejo življenja in svetove otrok in najstnikov, hoče biti program Berlinale Generation Kplus pobudnik tiste vrste mladinskega filma, ki ruši konvencije. Film Moja Vesna je prvi slovenski celovečerni film, ki se je uvrstil v ta program. Pred njim se je leta 2004 v sekcijo, ki se je do 2007 imenovala Kinderfilmfest, uvrstil kratki animirani film Bizgeci-Češnje režiserja Grega Mastnaka.

Nase opozorila že z dvema kratkima filmoma
Sara Kern
(1989) je v Sloveniji rojena scenaristka in režiserka, ki živi v Melbournu. Leta 2013 je diplomirala iz filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Preden se je preselila v Avstralijo, je več let delala kot scenaristka za otroški in mladinski program slovenske nacionalne televizije. Njen kratki film Srečno, Orlo! iz leta 2016 je bil premierno prikazan na 73. beneškem filmskem festivalu, nato pa še na festivalih v Torontu, Chicagu in Seattlu. Sara Kern je bila izbrana za TIFF Talent Lab (2017), Torino Script Lab (2018) in Cannes Cinéfondation Residence (2018), kjer je tudi razvila celovečerni prvenec. Njegovi protagonistki je predstavila že v pripravljalnem kratkem filmu, Zbogom, Vesna, ki so ga leta 2020 predvajali na sarajevskem filmskem festivalu.