Luko Marčetića so opisali kot
Luko Marčetića so opisali kot "multipraktika slovenske gverilske filmske, televizijske in spletne produkcije", tokrat celovečerec režira v bolj klasičnih, bolje financiranih okvirih. Foto: Asiana Jurca Avci

Marčetićevi "čudaki" na prvi tir tako prihajajo "ne samo kot junaki, ampak celo kot superjunaki". "Gre za zgodbo o zdolgočasenosti, osamljenosti in iskanju prijateljstva v nadvse čudnih okoliščinah. Sam verjamem v dobro ljudi in se mi zaradi dogodkov po svetu včasih zdi, da sem zaradi tega tudi malo naiven. Vseeno verjamem, da z vsako malenkostjo, ki jo naredimo, spremenimo svet na bolje, tudi če nismo zares superjunaki," so režiserjeve besede navedli v sporočilu za javnost.

Marčetićev Pr’Hostar je postal najbolj gledani slovenski film v samostojni Sloveniji. Foto: Asiana Jurca Avci
Marčetićev Pr’Hostar je postal najbolj gledani slovenski film v samostojni Sloveniji. Foto: Asiana Jurca Avci

Kleptoman in superjunakinja
Brezciljno življenje mladega kleptomana se nepričakovano zaplete, ko neke tihe noči ukrade kolo dekletu, ki je zase trmasto prepričano, da je superjunakinja, so vsebini filma zapisali pri Slovenskem filmskem centru (SFC), ki projekt sofinancira. Dekle noči sicer nastaja v produkciji Temporame, producentov Jerce in Andraža Jeriča, koproducent je Julij Zornik.

Zgodbe z obrobja
Marčetića kot avtorja "zelo zanimajo ljudje, ki niso nujno 'kul', ampak so večinoma tihi in sramežljivi. Ljudje, ki se na zabavah držijo v kotu in jih drugi sprašujejo, zakaj niso bolj zgovorni".

"Zase ne morem trditi, da sem točno takšen, kot so liki v tej zgodbi, čeprav verjamem, da bi nekateri zame mogoče to lahko trdili, a vseeno izhajam iz sebe in se z njimi vsekakor lahko poistovetim. Ta film vidim kot priložnost, da po sodelovanjih z različnimi avtorji, v različnih formatih in žanrih posnamem nekaj povsem svojega, absurdnega in zabavnega na način, kot ga v tem prostoru po mojem še nismo vajeni," so režiserjeve besede še navedli v sporočilu za javnost.

Marčetić se ustvarjalno giblje predvsem v polju komedije. Foto: Asiana Jurca Avci
Marčetić se ustvarjalno giblje predvsem v polju komedije. Foto: Asiana Jurca Avci

V vlogi kleptomana Roka igra Urban Kuntarič, dekle noči Izo pa Lara Wolf. V filmu igrajo še Rok Roudi, Nejc Jezernik, Doroteja Nadrah, Marko Mandić, Nina Valič in Maja Sever.
Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, avtor glasbe Simon Penšek, scenografinja Katarina Riznar, kostumografinja Katarina Šavs, oblikovalka maske Lija Ivančič in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Film bodo v prihodnjem mesecu dni snemali v Ljubljani na lokacijah v Šiški, Kosezah, Dravljah in Jaršah ter v Studiu Viba Film, nekaj prizorov bodo posneli tudi v Škofji Loki.

Glavno vlogo bo odigral Urban Kuntarič, ki ga na malih zaslonih poznamo predvsem po seriji V imenu ljudstva. Foto: Asiana Jurca Avci
Glavno vlogo bo odigral Urban Kuntarič, ki ga na malih zaslonih poznamo predvsem po seriji V imenu ljudstva. Foto: Asiana Jurca Avci

V Zagrebu leta 1985 rojeni Marčetić se je po selitvi v Ljubljano v srednji šoli posvetil najprej razvoju računalniških iger. Pri 22 letih se je preselil v Kalifornijo, kjer je sodeloval z več startup podjetji. Po vrnitvi v Slovenijo je diplomiral na Inštitutu in akademiji za multimedije (IAM) v Ljubljani in začel eksperimentirati z avdiovizualnimi formati za različne platforme.

Ustvaril je prvo slovensko spletno serijo Dan ljubezni, ki jo je objavil na YouTubu, sledile so ji tri sezone televizijske oddaje V dvoje. Od takrat je posnel nekaj kratkih filmov in leta 2016 režiral nizkoproračunsko komedijo Pr' Hostar, ki je podrla slovenske kinematografske rekorde. Sledilo je nadaljevanje Pr' Hostar 2 promila (2022), ki je prejelo štiri zlate role za preseženih 100.000 gledalcev.