Sahraa Karimi je s svojo družino našla zatočišče v Kijevu. Foto: Reuters
Sahraa Karimi je s svojo družino našla zatočišče v Kijevu. Foto: Reuters

Sahraa Karimi je leta 2019 na beneškem festivalu gostovala s celovečercem Hava, Maryam, Ayesha, zgodbo o treh kabulskih ženskah, ki se znajdejo pred prelomnicami v svojih življenjih.

Pobeg iz Kabula ji je pred dnevi uspel s pomočjo turške in ukrajinske vlade, svojo pot pa je povzela v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters. "Vzela sem samo svojo družino. Pustila sem hišo, pustila avto, pustila sem svoj denar, vse, kar sem imela." 36-letnica opozarja na posledice vrnitve talibanov na oblast, češ da bodo med drugim trpele pravice žensk in filmska industrija.

"Ne podpirajo umetnosti, nobene vrednosti ne pripisujejo kulturi, nikoli ne bodo podprli takih podvigov," je izjavila. "Bojijo se izobraženih, neodvisnih žensk." Dodala je, da bi ženske po talibanskem prepričanju morale biti "skrite in nevidne".

Talibani so v torek sporočili, da si želijo miru z drugimi državami in da bodo spoštovali pravice žensk v okviru, ki ga določa šeriatsko pravo. Rečeno je bilo tudi, da bo vlogo žensk v družbi določil svet islamskih akademikov.

Ko je torej Sahraa Karimi v nedeljo stopila iz banke, se je izkazalo, da taksija ne bo mogla dobiti. Vrgla se je v tek skozi mesto in se pri tem posnela; njena objava na Instagramu ima že več kot milijon ogledov.

Zamujeno letalo
Režiserka bi morala Afganistan zapustiti z letalom za evakuacijo ukrajinskih državljanov. A se zaradi navala množic na letališče v Kabulu niso mogli prebiti do letala, ki je odletelo brez njih. "Trenutek, ko smo zamudili prvo letalo, je bil najbolj žalosten trenutek mojega življenja; mislila sem, da je končano, da bomo morali ostati."

Sorodna novica "Drugačni smo kot pred 20 leti - nikomur se ne bomo maščevali"

Bolj jo je skrbelo, pravi, da bodo talibani na muho vzeli njeno družino kot pa njo samo. Hotela je, da bi njene nečakinje odraščale v deželi, kjer "imaš svobodo, kjer se lahko izobražuješ. Pod talibani bi sicer preživele, a bi bilo to bedno življenje."

Po neuspelem vkrcanju se je filmarka še enkrat obrnila na oblasti, ki so ji poskušale pomagati. Dobila je navodilo, naj se odmakne od množic in čez nekaj ur so družino odpeljali na drugo stran letališča, kjer so se lahko vkrcali na turški polet v Ukrajino.

Komentirala je tudi posnetke, ki so v zadnjih dneh obkrožili svet: prizore ljudi, ki se oklepajo ameriškega vojaškega letala med vzletom. "Številni ljudje so se zatekli na letališče in so ... nekako objemali letalo, da bi jih vzelo s seboj. Tako brezupno so se počutili."