Foto: Reuters
Foto: Reuters

Če bo šlo vse po načrtih, bodo Rusi prehiteli zvezdnika serije Misija nemogoče Toma Cruisa in hollywoodskega režiserja Douga Limana, ki sta kot prva naznanila projekt v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo Nasa in podjetjem Space X milijarderja Elona Muska.

"Resnično si želim, da ne bi bili le prvi, ampak tudi najboljši," je dejala ena najbolj priznanih ruskih igralk, 36-letna Julia Peresild. Njo in režiserja naj bi za snemanje filma z delovnim naslovom The Call v vesolje poslali s kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu. Film so sicer naznanili septembra, štiri mesece po hollywoodskem projektu.

O filmu je znanega malo, ruski mediji pa naj bi po navedbah rancoske tiskovne agencije AFP razkrili, da bo v filmu zdravnica, ki jo bodo na ISS poslali na nujno potrebno reševanje kozmonavta.

Tudi proračun filma je neznanka, v vsakem primeru pa je potovanje v vesolje drago: sedež na raketi sojuz do ISS-ja Naso navadno stane več deset milijonov dolarjev.

"Nisem superjunakinja"
Julia Peresild se od maja intenzivno pripravlja v pripravljalnem centru za kozmonavte, poimenovanem po prvem človeku v vesolju Juriju Gagarinu. Za AFP je povedala, da je že osvojila trening centrifuge, prav tako pa jo bodo naučili, kako preživeti v sovražnem okolju, ko bo 17. oktobra v kapsuli sojuz padla nazaj na Zemljo.

Opozorila je, da za razliko od drugih sovjetskih otrok sama nikoli ni sanjala o potovanju v vesolje. Priznala je, da jo je oblil občutek strahu, ko so jo izbrali med 3000 kandidati za film. "Nisem superjunakinja," je dejala.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Režija v posebnih razmerah
Majhno prizorišče za snemanje bo oteževalo delo, težavno bo predvsem za režiserja, ki bo poskrbel tudi za snemanje, osvetljavo, zvok in masko.

V filmski špici naj bi bil med velikimi imeni omenjeni generalni direktor ruske televizije Channel One Konstantin Ernst, ki je pomagal pri nekaterih najpomembnejših trenutkih v karieri Vladimirja Putina in tako režiral vojaške parade, inavguracije in otvoritveno slovesnost na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014.

Omenjen bo tudi vodja ruske vesoljske agencije Roscosmos Dmitrij Rogozin, ki sicer ni znan po delu v filmski industriji, ampak po vodenju agencije, ki je deležna kritik o stagnaciji in korupciji, ter po sporih z Muskom na Twitterju.