Dokumentarci v režiji Davida Puja pod naslovom Salvador Dali, v iskanju nesmrtnosti prinašajo do zdaj najizčrpnejšo pripoved o življenju in delu umetnika.

Salvador Dali na posnetku iz leta 1956. Foto: AP
Salvador Dali na posnetku iz leta 1956. Foto: AP

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Trilogija o umetnikovem življenju in delu tako zajame čas od njegovega otroštva v Figueresu, študija v Madridu, kjer je spoznal Federica Garcio Lorco in Luisa Bunuela, do časa, ki ga je preživel v Parizu, kjer je prišel v stik z umetniki, kot sta bila Joan Miro, Pablo Picasso, in predstavniki nadrealizma ter do njegovega odkritja ZDA in vrnitve v vasico Portlligat v Kataloniji, navaja portal Art Daily.

Za nadrealiste usodna Gala
V Dalijevem življenju je skrajno pomembno mesto zavzemalo srečanje z Galo, usodno žensko, ki je prepoznala njegov talent, razumela njegove obsesije in skrivnosti ter mu omogočila pravo okolje, da se je lahko posvetil izključno ustvarjanju in prišel do svetovne slave.

Po projekcijah na festivalih in v kinematografih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Latinski Ameriki so dokumentarci o Daliju za plačilo dostopni na platformi videa na zahtevo oziroma spletni strani www.salvadordalidocumentary.com. Ogledati si jih je mogoče v štirih jezikih – katalonščini, španščini, francoščini in angleščini.

Najznamenitejši predstavnik umetnosti nadrealizma
Leta 1904 v Figueresu v Španiji rojeni Salvador Dali je na podlagi intenzivnega študija psihoanalize razvil t. i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot izreden risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj.

Ukvarjal se je tudi s hepeningi, sodeloval je pri snemanju filmov, na primer pri filmih Andaluzijski pes in Zlata doba Luisa Bunuela. Med njegovimi najbolj znanimi deli je tudi ciklus ilustracij z motivi Božanske komedije Danteja Alighierija. Umrl je leta 1989 v svojem rodnem kraju.

Salvador in Gala Dali v New Yorku leta 1959. Foto: AP
Salvador in Gala Dali v New Yorku leta 1959. Foto: AP

Ne le umetnikova žena in muza, temveč tudi sodelavka
Gala se je rodila kot Elena Diakonova leta 1894 v Kazanu v Rusiji, odraščala je v Moskvi in se pozneje preselila v Švico. Tam je spoznala pesnika Paula Eluarda, s katerim sta se med svetovno vojno preselila v Pariz, kjer se jima je rodila hči Cecile. Imela je ljubezensko razmerje tudi s slikarjem Maxom Ernstom in je bila navdih številnim pripadnikom nadrealističnega gibanja, med drugim je bila muza fotografa Cecila Beatona.

Dalija je spoznala leta 1929. Čeprav je bila deset let starejša od njega, sta se kmalu zapletla v razmerje, še isto leto se je ločila od moža in pri njem pustila tudi 11-letno hčer. Gala in Dali sta se poročila leta 1934 in ostala neločljiva do njene smrti leta 1982.