Nagrada lux je bila do zdaj namenjena povečanju prepoznavnosti evropskih filmov, omogočanju njihovega ogleda evropskemu občinstvu in spodbujanju razprav o temah, ki jih filmi obravnavajo, pred leti pa so z več partnerji nadgradili njeno poslanstvo. O dobitniku poleg poslancev Evropskega parlamenta od leta 2020 odločajo tudi gledalci po Evropi. Foto: Arhiv RTV SLO
Nagrada lux je bila do zdaj namenjena povečanju prepoznavnosti evropskih filmov, omogočanju njihovega ogleda evropskemu občinstvu in spodbujanju razprav o temah, ki jih filmi obravnavajo, pred leti pa so z več partnerji nadgradili njeno poslanstvo. O dobitniku poleg poslancev Evropskega parlamenta od leta 2020 odločajo tudi gledalci po Evropi. Foto: Arhiv RTV SLO

To so Beg (Flee) režiserja Jonasa Poherja Rasmussena, Velika svoboda (Große Freiheit) režiserja Sebastiana Meiseja in Quo vadis, Aida? cineastke Jasmile Žbanić. Filmi sicer v prihodnjih mesecih prihajajo tudi na redni spored Televizije Slovenija, že od danes in vse do 25. maja pa si jih lahko gledalci ekskluzivno ogledajo na spletni platformi 365.rtvslo.si ali na nacionalkinem TV-portalu rtvslo.si/tv .

Svoj glas za Lux nagrado občinstva lahko oddate
tukaj.

Gledalci lahko sodelujejo tudi pri glasovanju za najboljši film po izboru občinstva. O nagrajencih lux, ki jo Evropski parlament podeljuje zadnjih 15 let, so sprva glasovali le evropski poslanci, zadnja leta pa lahko o dobitniku odločajo tudi gledalci po Evropi.

Spodbujanje kulturne raznolikosti
Kot so ob razglasitvi finalistov sporočili iz Evropskega parlamenta, so teme, ki jih obravnavajo izbrani filmi, "del življenja vsakega med nami; pripovedujejo naše zgodbe, se dotikajo naših čustev in naslavljajo izzive, s katerimi se vsi soočamo". "Filmska nagrada lux evropskim filmom omogoča, da dosežejo širše občinstvo. Z nagrado lux Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami," so še zapisali.


Quo Vadis, Aida?

Lux – nagrada občinstva: , koprodukcijski film

V filmu Quo Vadis, Aida? Jasmila Žbanić, ki je nase med drugim opozorila s filmom Grbavica, slika boleče spomine na eno največjih tragedij sodobnega časa, dogajanje v Srebrenici med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. Evropska filmska akademija je decembra lani filmu Quo Vadis, Aida? podelila nagrado za najboljši film. Jasmila Žbanić pa je postala dobitnica nagrade za najboljšo režiserko. Nagrajena je bila tudi igralka tega filma Jasna Đuričić.

Velika svoboda

Velika svoboda, avstrijsko-nemški film

Film Velika svoboda režiserja Meiseja govori o množičnem zapiranju istospolno usmerjenih v povojni Nemčiji. Protagonist je Hans, ki ga po vojni vedno znova pošiljajo v zapor samo zato, ker je homoseksualec. In prav tam Hans najde ljubezen, ob moškem, ki ne bi mogel biti bolj drugačen od njega – ob Viktorju, obsojenem morilcu.

Beg

Lux - nagrada občinstva: , koprodukcijski dokumentarni film

Beg je presunljiv dokumentarec, ki zgodbo afganistanskega begunca, ki je bil prisiljen živeti z lažno identiteto, pripoveduje v mešanici animacije in arhivskih posnetkov. V ospredju dogajanja je Amin tik pred poroko s svojim dolgoletnim partnerjem, a najprej se mora soočiti s travmatično preteklostjo in skrivnostmi, o katerih je molčal več kot 20 let.


Za večjo prepoznavnost evropskih filmov
Evropsko filmsko nagrado občinstva lux so prvič podelili leta 2020. Podeljujeta jo Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in združenjem Europa Cinemas. Nagrada temelji na nekdanji filmski nagradi Evropskega parlamenta lux, ki so jo začeli podeljevati leta 2007 kot simbol zavzemanja Evropskega parlamenta za kulturo, in nagradi občinstva Evropske filmske akademije. Lani je nagrado lux prejel romunski film Kolektiv režiserja Alexandra Nanaua.

Za gledalce, ki bodo pri ogledu in glasovanju sodelovali, pripravlja Evropski parlament tudi nagradno igro. Nagrade, ki jih lahko osvojite, so pot v Strasbourg na zaključno prireditev s podelitvijo nagrad – 8. junija, letno naročnino na MUBI in fotografije s podpisi filmskih ustvarjalcev.

Kdo so finalisti za nagrado lux