Sarah Michelle Gellar je bila za nastop v seriji nagrajena s štirimi nagradami po izboru najstnikov teen choice in eno nagrado saturn za najboljšo televizijsko igralko, nominirana pa je bila tudi za zlati globus. Foto: EPA
Sarah Michelle Gellar je bila za nastop v seriji nagrajena s štirimi nagradami po izboru najstnikov teen choice in eno nagrado saturn za najboljšo televizijsko igralko, nominirana pa je bila tudi za zlati globus. Foto: EPA

"Povedala sem vse, kar nameravam deliti, ker nihče ne zmaga. Vsi izgubijo," je Gellar dejala za The Hollywood Reporter. Whedon je bil namreč večkrat oklican za toksičnega in okrutnega na snemanjih.

Serijo, v kateri je Sarah Michelle Gellar igrala najstniško lovko na vampirje Buffy Summers, so snemali med letoma 1997 in 2003. Uspešna je bila že v času snemanja, po končanem snemanju pa se je njen kultni status samo še krepil.

Sorodna novica Joss Whedon obtožen "krutosti" na snemanju serije Buffy, ubijalka vampirjev

"Vedno bom ponosna na Buffy. Vedno bom ponosna na to, kar so naredili moji soigralci, kar sem naredila jaz. Je bila to idealna delovna situacija? Absolutno ne. Ampak v redu je imeti rad Buffy zaradi tega, kar smo ustvarili, ker mislim, da je precej spektakularna serija." Dodala je: "Ne gre za iskanje svojega glasu. Gre za to, da se ga naučimo uporabljati in ga uporabljati na pravi način."

Gellar se je pred tem leta 2021 ob obtožbah okrutnosti proti Whedonu oglasila na družbenih omrežjih. Podprla je svoje nekdanje soigralke, ni pa dodala ničesar o svoji izkušnji z avtorjem serije. "Čeprav sem ponosna, da je moje ime povezano z Buffy Sommers, pa nočem biti na veke vekov asociacija na ime Jossa Whedona. Moja trenutna prioriteta je življenje v družini in prestajanje pandemije, zato nadaljnjih izjav na to temo ne bom dajala. Stojim pa na strani žrtev zlorab in sem ponosna nanje, da so spregovorile."

Zdaj je za The Hollywood Reporter razkrila, da si znova ogleda samo od prve do pete sezone serije. Njen mož, igralec Freddie Prinze Jr., je za THR povedal, da se je "v tej seriji vseh sedem let ukvarjala z veliko sranja" in je imela sloves, da je težavna na snemanju, ker se je zavzela za igralsko zasedbo in preostalo ekipo, poroča IndieWire.

"Stvari, zaradi katerih so pritiskali nanjo, ne da bi ji priznali kakršne koli zasluge ali jo ustrezno nagradili, medtem ko je bila pogosto edina, ki je delala 15-urne delovne dni ... pa je temu navkljub vsak teden občinstvu prenesla sporočilo tega lika in to počela s ponosom in profesionalno," je dejal Prinze.

Promocijska fotografija iz prve sezone nadaljevanke Buffy, izganjalka vampirjev. Foto: IMDb
Promocijska fotografija iz prve sezone nadaljevanke Buffy, izganjalka vampirjev. Foto: IMDb

Tudi njena soigralca Seth Green in Emma Caulfield sta izrazila podobna čustva glede ustvarjanja serije.

"Ta serija je bila preprosto težka," se je spominjal Green. "Imeli smo zblaznel urnik in veliko stvari ni bilo storjenih na varen način ali pod najboljšimi pogoji. Sarah je bila vedno prva, ki je rekla: 'Strinjali smo se, da je to 13-urni delovni dan in ura je 15.00 – končati moramo.'" Ali pa je bila edina, ki je opozorila: "Hej, ta prizor se ne zdi varen." Videl sem, kako so jo imenovali "prasica, diva, vse to, kar ni – samo zato, ker je prevzela nase to, da je rekla, in naredila pravo stvar".

"Upam, da sem postavila varnostno mrežo za igralke in igralce"
Caulfield je dodala, da igralka ni imela podpore, da bi bila voditeljica, kakršna je potrebovala in želela biti. "Od določene osebe je bilo ogromno zamere in sovražnosti [do nje] – in zdaj mislim, da lahko vsi ugibamo, kdo."

Ob vrnitvi na znanstvenofantastično televizijsko sfero s serijo Wolf Pack je Gellar dejala: "Upam, da sem postavila infrastrukturo, varnostno mrežo za igralke in igralce, ki je sama nisem imela. Moja generacija tega enostavno ni imela.”