Ob otvoritvenem govoru se je še zdelo, da Jimmy Kimmel nastopa pred polnim avditorijem ‒ a v resnici je šlo za posnetke podelitev iz prejšnjih let. Odlomki so bili izrezani tako, da se je zdelo, kot da se Oprah Winfrey, Michael Douglas in Jon Hamm smejijo komikovim šalam. Foto: AP
Ob otvoritvenem govoru se je še zdelo, da Jimmy Kimmel nastopa pred polnim avditorijem ‒ a v resnici je šlo za posnetke podelitev iz prejšnjih let. Odlomki so bili izrezani tako, da se je zdelo, kot da se Oprah Winfrey, Michael Douglas in Jon Hamm smejijo komikovim šalam. Foto: AP

Seveda nimamo občinstva v dvorani. To ni MAGA shod.

Jimmy Kimmel

"Pozdravljeni ‒ in dobrodošli na pandemmyjih!" so bile uvodne besede povezovalca večera, komika Jimmyja Kimmela, ki je slovesnost vodil pred virtualnim občinstvom zvezdnikov; ti so podelitvi prisostvovali na domačih kavčih, oblečeni v širok repertoar oblek, ob večernih toalet do udobnih pižam.

"Frivolno in nepotrebno se zdi, da tole organiziramo v času globalne pandemije," je takoj na začetku priznal Kimmel. "To, kar se bo zgodilo nocoj, ni pomembno. Ne bo zaustavilo covida. Ne bo pogasilo požarov. Je pa zabavno ‒ in trenutno potrebujemo zabavo ... Letošnje leto je bedno. To je leto razkola, nepravičnosti in bolezni."

Z nedeljske podelitve nagrad emmy

Sprta dinastija Roy skupaj na vrhu
V elitni kategoriji večera, kategoriji najboljše drame, je slavila HBO-jeva satira Nasledstvo, sočna drama o razklani medijski dinastiji Roy. Najboljši dramski igralec je Jeremy Strong, ki v Nasledstvu igra spletkarskega, a vedno ponižanega patriarhovega sina. V beri sedmih emmyjev, kolikor jih je dobilo Nasledstvo, sta tudi kipca za najboljši scenarij in režijo. To pomeni tudi, da je HBO v zadnjih šestih letih kar petkrat osvojil nagrado za najboljšo dramo in tako še utrdil svojo prednost pred glavnim rivalom, Netflixom.

Jeremy Strong je v drugi sezoni Nasledstva upodobil enega najbolj fascinantnih karakternih lokov, kar smo jih videli v zadnjem času. Foto: AP
Jeremy Strong je v drugi sezoni Nasledstva upodobil enega najbolj fascinantnih karakternih lokov, kar smo jih videli v zadnjem času. Foto: AP
Največkrat nagrajen posameznik večera je bil Daniel Levy (Schitt's Creek) s štirimi emmyji.
Največkrat nagrajen posameznik večera je bil Daniel Levy (Schitt's Creek) s štirimi emmyji. "Ojojojoj, internet se bo zdaj obrnil proti meni," je zastokal po tretjem. Foto: AP

V enem od najmočnejših zahvalnih govorov večera je avtor Nasledstva Jesse Armstrong nanizal vrsto "nezahval". "Rad bi se "nezahvalil" virusu, ki nas je letos držal narazen. Nehvala Borisu Johnsonu in njegovi vladi, ki sta to počela v moji domovini. Nehvala vsem nacionalističnim in kvazinacionalističnim vladam sveta, ki so čisto nasprotje tega, kar ta hip potrebujemo."

Najboljša serija z omejenim obsegom je postala še ena HBO-jeva uspešnica, v alternativno resničnost postavljena distopija Watchmen, ki je prežeta s temo rasne neenakosti; vprašanja belske nadvlade in policijskega nasilja je načela, še preden je umor Georgea Floyda v ZDA sprožil množične proteste. Regina King je emmyja dobila za glavno vlogo policistke oz. zamaskirane junakinje. Serija Watchmen je z 11 nagradami ‒ če štejemo tudi tehnične kategorije, ki so jih razdelili prejšnji teden ‒ osrednja zmagovalka letošnjih emmyjev.

Damon Lindelof je nagrado za Watchmen sprejel v majici
Damon Lindelof je nagrado za Watchmen sprejel v majici "Ne pozabite Tulse leta '21". Foto: AP
Catherine O’Hara s svojo nagrado za Schitt's Creek. Tokrat se je prvič zgodilo, da je ena sama komična serija pobrala vse ključne nagrade v svojih kategorijah. Foto: AP
Catherine O’Hara s svojo nagrado za Schitt's Creek. Tokrat se je prvič zgodilo, da je ena sama komična serija pobrala vse ključne nagrade v svojih kategorijah. Foto: AP

Avtor serije Watchmen Damon Lindelof je svoj kipec posvetil žrtvam pokola črnske skupnosti v Tulsi v zvezni državi Oklahoma. Tragedija iz leta 1921 je delno navdahnila premiso njegove serije.

Več zvezdnikov ‒ na primer Regina King, Sterling K. Brown in Uzo Aduba ‒ je med svojim vklopom nosilo majice z logotipom gibanja Black Lives Matter, še več jih je gledalce pozvalo, naj se 3. novembra udeležijo volitev.

Največ želez v ognju je imel s 160 nominacijami sicer Netflix, a na koncu je največ nagrad (kar 30) je osvojil HBO. To je več kot katera koli druga televizijska mreža ali platforma za vsebine na zahtevo. Netflix je bil na drugem mestu z 21 emmyji.

Schitt’s Creek: absolutna prevlada v kategorijah komedije
Eno od presenečenj večera je bil uspeh komične nanizanke Schitt’s Creek, ki je doma pod okriljem majhne mreže Pop TV. Štrena o (nekdaj) premožni družini, ki je izgubila vse svoje bogastvo in je zdaj prisiljena živeti v motelu v malem mestecu, ki ga je nekoč kupila "za hec", je dobila devet emmyjev, med drugim tistega za najboljšo komično serijo in igralske lovorike za Catherine O’Hara, Eugena Levyja, Daniela Levyja in Annie Murphy. (Serija je imela ob svoji premieri leta 2015 minimalno gledanost, ki pa se je popravila dve leti pozneje, ko jo je v distribucijo odkupil Netflix.)

Evforična Zendaya, ki je emmyja dobila za vlogo v ‒ Evforiji. Foto: AP
Evforična Zendaya, ki je emmyja dobila za vlogo v ‒ Evforiji. Foto: AP

Skoraj nihče pa ni bil svoje nagrade tako vesel kot Zendaya, nekdanja Disneyjeva zvezdnica, ki je pri 24 letih postala najboljša igralka v dramski seriji. Zasvojenko je igrala v HBO-jevi seriji Euphoria. Za favoritki v tej kategoriji sta sicer veljali Laura Linney (Ozark) in Jennifer Aniston (The Morning Show).

Najboljša pogovorna serija je že peto leto zapored postala Last Week Tonight with John Oliver. Britanski komik je kipec sprejel v rdeči nogometni majici, kar je bil poklon Liverpoolu, njegovi najljubši ekipi.

John Oliver je velik del letošnje sezone vodil iz
John Oliver je velik del letošnje sezone vodil iz "eksistencialne praznine", kot je rekel belemu ozadju, ki je nadomestilo studio. Tako je sprejel tudi emmyja. Foto: AP

Letos visoke mode samo za pokušino
Pandemija koronavirusa je seveda tudi razlog, zakaj pred podelitvijo ni bilo tradicionalne rdeče preproge. Namesto tega so producenti nominirancem na dom poslali kamere in mikrofone za vklop. Med podelitvijo so morali tako nadzirati kar 125 lokacij po vsem svetu, od ZDA pa do Tel Aviva, Londona in Berlina. Ekipa serije Schitt’s Creek je svoje nagrade tako sprejela od podeljevalca v zaščitni obleki in pred ozadjem, ki je spominjalo na restavracijo.

Nagrade emmy 2020

Najboljša serija z omejenim obsegom: Watchmen
Najboljša komična serija: Schitt's Creek
Najboljša dramska serija: Nasledstvo (Succession)

Serija z omejenim obsegom ali TV-film
Igralka v glavni vlogi: Regina King (Watchmen)
Igralec v glavni vlogi: Mark Ruffalo (I Know This Much Is True)
Igralka v stranski vlogi: Uzo Aduba (Mrs. America)
Igralec v stranski vlogi: Yahya Abdul-Mateen II (Watchmen)

Komična serija
Igralka v glavni vlogi: Catherine O'Hara (Schitt's Creek)
Igralec v glavni vlogi: Eugene Levy (Schitt's Creek)
Igralka v stranski vlogi: Annie Murphy (Schitt's Creek)
Igralec v stranski vlogi: Dan Levy (Schitt's Creek)

Dramska serija
Igralka v glavni vlogi: Zendaya (Evforija)
Igralec v glavni vlogi: Jeremy Strong (Nasledstvo)
Igralka v stranski vlogi: Julia Garner (Ozark)
Igralec v stranski vlogi: Billy Crudup (The Morning Show)

Najboljša resničnostna oddaja/tekmovanje: RuPaul's Drag Race
Najboljša pogovorna serija: Last Week Tonight with John Oliver