V 26. različici se bo za nagrade srce Sarajeva v štirih kategorijah – celovečernih, dokumentarnih, kratkih in študentskih filmov – potegovalo 49 filmov, tako, kot je veljalo doslej.

Še 2. avgusta so iz Sarajeva sporočili, da so
Še 2. avgusta so iz Sarajeva sporočili, da so "dvignili največje filmsko platno v regiji", ki kraljuje v Letnem kinu Raifeissen v središču Sarajeva. V običajnem letu na praviloma razprodane projekcije spustijo 3000 gledalcev, letos to seveda ne bi bilo mogoče. Foto: SFF

Omejitev zbiranja bi preprečila velike projekcije
Odločitev je vodstvo festivala po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina sprejelo na podlagi navodil in informacij civilne zaščite in lokalnih oblasti ter kriznega štaba ministrstva za zdravje.
V Bosni in Hercegovini imajo namreč že več tednov dnevno veliko število novookuženih z novim koronavirusom. V sredo so tako potrdili 274 novih okužb, največ na območju Sarajeva. Poleg tega je od 4. avgusta v veljavi omejitev glede zbiranja na prostem na sto in v zaprtih prostorih na 50 ljudi.

Vodstvo festivala, ki bi moral potekati od 14. do 21. avgusta, je sicer pred tem napovedovalo, da bodo vse načrtovane projekcije potekale na prostem. Zdaj pa so sprejeli odločitev, da festival v celoti preselijo na splet. Vsi filmi bodo tako za bosansko občinstvo dostopni na platformi ondemand.sff.ba, prav tako spremljevalni program, ki bo ponudil predavanja in pogovore z avtorji. Za gledalce iz drugih regij bodo dostopni paketi s ponudbami po posameznih kategorijah. Več informacij o tem obljubljajo v prihodnjih dneh.

Otvoritveni film letošnjega festivala bo komedija Koncentriši se, baba (Skoncentriraj se, babica) bosanskega režiserja Pjera Žalice. Foto: IMDb
Otvoritveni film letošnjega festivala bo komedija Koncentriši se, baba (Skoncentriraj se, babica) bosanskega režiserja Pjera Žalice. Foto: IMDb

Klasična zgodba o dedovanju
Otvoritveni film letošnjega festivala bo komedija Koncentriši se, baba (Skoncentriraj se, babica) bosanskega režiserja Pjera Žalice. Zgodba je postavljena v leto 1992, ko se družinski člani iz vse Jugoslavije zberejo okrog bolne babice, ki ji zdravnik napoveduje samo še nekaj dni življenja. Seveda se nemudoma začnejo različni družinski spori, spletke okrog dediščine, boj za družinsko hišo in podobno.

SFF že več kot dve desetletji in pol privlači številne domače in tuje obiskovalce, vsako leto jih na njem naštejejo več tisoč. Projekcije filmov spremljajo številne zabave, ki se običajno zavlečejo pozno v noč, še piše Hina.

Letos žiriji predseduje Michel Hazanavicius; poznamo ga predvsem kot režiserja črno-bele romantične drame Umetnik, ki je leta 2012 osvojila oskarja za najboljši film. Dobitnik nagrade srce Sarajeva je mehiški režiser, scenarist in producent Michel Franco, eden najpomembnejših sodobnih neodvisnih filmskih ustvarjalcev.