Michael Keaton se je v letih po slovesu od Batmanovih kril od vloge poskušal distancirati; v drami Birdman (2014) jo je celo delno parodiral. Foto: AP
Michael Keaton se je v letih po slovesu od Batmanovih kril od vloge poskušal distancirati; v drami Birdman (2014) jo je celo delno parodiral. Foto: AP

Po pisanju spletnega portala The Wrap se igralec začenja z Detective Comics dogovarjati, da bi ponovno prevzel vlogo, ki jo je nazadnje odigral leta 1992 v filmu Batmanova vrnitev. Kako velika bi bila Keatonova vloga v filmu The Flash z Ezro Millerjem v naslovni vlogi, še ni znano, vemo pa, da film režira Andy Muschietti (Tisto) in da je napovedan za leto 2022.

Trenutni Flash je Batmana sicer spoznal v Ligi pravičnih - in tam je bil to Ben Affleck. Nedoslednost bodo morda pojasnili s trikom
Trenutni Flash je Batmana sicer spoznal v Ligi pravičnih - in tam je bil to Ben Affleck. Nedoslednost bodo morda pojasnili s trikom "potovanja v času", zaradi katerega bi Keaton lahko bil starejša izdaja istega lika. Foto: IMDb

DC-jev odgovor na Nicka Furyja?
Če bo pogodba dejansko sklenjena, poroča The Hollywood Reporter, bomo Keatona videli še v več filmih iz malhe DC Comics: pri Warnerju bi iz njegovega lika radi naredili nekaj takega, kot je bil lik Nicka Furyja (Samuel L. Jackson) v Marvelovem filmskem vesolju: lik mentorja, koordinatorja ali pa celo nekoga, ki vleče niti iz ozadja. Eden od filmov, pri katerih bi Keatonov Batman že lahko bil taka pojava, je napovedani Batgirl.

Stripovski junak Flash, ki ga je odigral Miller, se je sicer, preden se je pojavil v filmu Liga pravičnih, najprej na hitro predstavil že v filmu Batman proti Supermanu: Zora pravice.

Muschietti je režijo prevzel po tem, ko je leta 2016 od projekta odstopil Rick Famuyiwa. Zgodba bo popolnoma ignorirala filma o Batmanu, ki ju je režiral pred kratkim umrli Joel Schumacher (in kjer je bil Batman Val Kilmer); vrnila se bo k iztočnicam filma Batmanova vrnitev. Temeljila bo na stripu iz leta 2011 z naslovom Flashpoint, kjer Flash potuje nazaj v času, da bi rešil svojo mamo.

Vemo seveda, da je Ezra Miller kot The Flash Batmana spoznal že v Ligi pravičnih, kjer pa ga je igral Ben Affleck. Kako je to mogoče? Odgovor na to nedoslednost se morda skriva v temi potovanja v času (Keaton bi lahko igral starejšega, najbrž modrejšega Brucea Wayna).

Če se Keaton dejansko pridruži ekipi Flasha, bo eden redkih igralcev, ki stojijo z eno nogo na vsakem bregu: pri Marvelu in pri DC Comics (v žanru superjunakov se je namreč nazadnje preizkusil kot zlobec Vulture v Spider-Man: Vrnitev domov.

Michael Keaton je menda svoje dialoge v črni komediji Beetlejuice skoraj v celoti improviziral in na režiserja naredil takšen vtis, da ga je Burton poklical za svoj naslednji film (čeprav je imel v Beetlejuicu le 17 minut na platnu). In ta film je bil, uganili ste, Batman. Foto: IMDb
Michael Keaton je menda svoje dialoge v črni komediji Beetlejuice skoraj v celoti improviziral in na režiserja naredil takšen vtis, da ga je Burton poklical za svoj naslednji film (čeprav je imel v Beetlejuicu le 17 minut na platnu). In ta film je bil, uganili ste, Batman. Foto: IMDb

Besni superoboževalci so obstajali tudi pred 30 leti
Ko je bil Michael Keaton leta 1989 izbran za naslovno vlogo v prvem Burtonovem Batmanu, ga je svet poznal predvsem kot igralca iz komedij (v igri za vlogo so bili menda še Kevin Costner, Charlie Sheen, Pierce Brosnan, Tom Selleck in Bill Murray). Oboževalci stripov so bili nad izbiro igralca tako ogorčeni, da je na sedež studia Warner prispelo več kot 50 tisoč protestnih pisem; studio jih je skušal pomiriti s tem, da so za svetovalca pri filmu najeli soustvarjalca lika Boba Kanea.

Kljub skrbem, da Keaton ni dovolj izklesan in "možat", se je film izkazal za uspešnico; igralec je vajo ponovil leta 1992 v Batmanovi vrnitvi. (Obstajali so tudi načrti za tretji skupni film, a jih je menda pokopal prav Keaton. "Scenarij je bil preprosto zanič," je prostodušno priznal leta 2017 v intervjuju za The Guardian.) V poznejših letih se je od vloge poskušal distancirati in jo deloma celo parodiral v drami Birdman (2014), kjer je upodobil odsluženega zvezdnika filmov o superjunakih. (Birdman mu je prinesel nominacijo za oskarja.)

Popolnoma ločeno od spektakla The Flash in drugih filmov iz vesolja DC stripov pa trenutno nastaja The Batman, ki ga bo režiral Matt Reeves; maščevalca Gothama bo tam igral Robert Pattinson.