Sorodna novica Šepet metulja
"Ljudje me danes bolj razumejo in mi dajejo več priložnosti," pravi Ali Ogrizek, ki igra osrednjega junaka filma. Foto: Almedia

Šepet metulja je drugi celovečerni film Alena Pavšarja, ki nocoj premierno prihaja na velika filmska platna. Film so navdahnile režiserjeve osebne izkušnje, saj se je kot učitelj na šoli posvečal tudi otrokom s posebnimi potrebami. "To so pravi supermani v šoli," pravi Pavšar, ki je zadovoljen s procesom dela in nastajanjem filma. Premierna projekcija bo potekala v prostorih kinematografa Cineplexx Ljubljana Rudnik, na katerem bo poleg projekcije tudi predstavitev igralske ekipe. Film bo od 12. oktobra na voljo na vseh lokacijah Cineplexx in drugih izbranih lokalnih kinematografih.

V Šepetu metulja spremljamo zgodbo 17-letnega avtista Jana
Ustvarjalci mladinskega filma Vloga za Emo tokrat predstavljajo najstniško romantično dramo o sanjah, premagovanju ovir, avtizmu in vztrajanju. V filmu spremljamo mladega nadarjenega avtista Jana, navdušenca nad mehatroniko in talentiranega programerja. Na novi srednji šoli se pridruži razredu, ki tekmuje za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da lahko premaga vse prepreke in s pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje napreduje v šoli, pod okrilje pa ga vzame tudi ambiciozni direktor podjetja.

"Scenarij sem začel pisati leta 2017, ko je bila moja ideja sestavljena iz treh likov, ki so tudi v filmu v osrednji vlogi. Za glavnega lika Jana sem že takrat pisal v mislih, da bo dijak s posebnimi potrebami," pravi režiser Alen Pavšar, ki sicer poučuje na Šolskem centru Celje, kjer je med šolskimi počitnicami potekalo snemanje večine kadrov filma.

V kinematografe prihaja Šepet metulja

Film o tem, kako oviranost lahko definira edinstvenost
Mojimir Klovar, direktor Šolskega centra Celje, je izredno ponosen, da so s Simono Črep iz Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije in drugimi sodelavci omogočili snemanje tega filma, "čeprav so imeli lani nekoliko kaotičen september in avgust, ker je bila produkcija filma za šolo zelo zahtevna". Iz šolskega vsakdana in spoznanj pri delu z avtističnimi otroki sta izhajala tudi režiser in scenaristka, saj imata oba dolgoletne izkušnje dela v šolstvu in v svetovalnem delu. S prvoosebno izkušnjo avtizma pa je prepričljiv tudi Ali Ogrizek v glavni vlogi mladega Jana. "Preden sem sploh izvedel za film, so mi vsi govorili, da ne bo nič iz mene, potem sem jim pa pokazal, da so se motili, in upam, da se bodo tudi drugi zavedali, kakšen pomen ima ta film," je v izjavi za Radio Slovenija povedal Ogrizek.

Popkultura: premiera filma Šepet metulja

Mateja Zorko Pavšar, svetovalna delavka na Šolskem centru, je po filmu napisala tudi knjigo. Zgodba je predstavljena prvoosebno skozi oči avtista. "Sem prepričana, da ima vsak od nas močno področje. Vsak od nas je talent v nečem, seveda pa včasih nimamo priložnosti, da bi to odkrili in razvili. Zato je eno od mojih prvih vprašanj takšnemu otroku, ko pride v pisarno, kaj si želi delati. In Ali mi je na tem prvem srečanju rekel, da ga zanima delo pred kamero," zaupa Zorko Pavšar.

Skozi interakcije in podporo različnih likov Jan odkriva svoje talente ter premaguje ovire. Brane Završan (levo) v vlogi direktorja mednarodnega podjetja in Janovega bodočega mentorja. Foto: Almedia
Skozi interakcije in podporo različnih likov Jan odkriva svoje talente ter premaguje ovire. Brane Završan (levo) v vlogi direktorja mednarodnega podjetja in Janovega bodočega mentorja. Foto: Almedia

Pri filmu Šepet metulja so sodelovali še direktor fotografije Igor Pečoler, glasbenik Tim Žibrat, scenografi Eva Pušnik, Gašper Rebernik, Matic Holobar, Rok Skale, Igor Pečoler, kostumografinja Vladimira Skale in producent Rok Skale. V filmu poleg Alija Ogrizka igrajo še Ana Praznik, Brane Završan, Mitja Ritlop, Lara Kolar, Elyes Samba, Jože Doberšek, Tarek Rashid, Urška Majcen, Tina Gorenjak in Ranko Babič.

Premiera filma Šepet metulja, ki govori o občutljivi temi šolske obravnave otrok s posebnimi potrebami