Po seriji škandalov in razpustitvi HFPA-ja zlati globusi zdaj širijo svoje članstvo in vključujejo različne glasove. Foto: AP
Po seriji škandalov in razpustitvi HFPA-ja zlati globusi zdaj širijo svoje članstvo in vključujejo različne glasove. Foto: AP

Matic Majcen in Simon Popek sta postala prva filmska strokovnjaka iz Slovenije, ki bosta lahko soodločala o dobitnikih zlatih globusov, je poročal časopis Večer. S svojimi glasovi bosta prvič sodelovala na naslednji, 82. podelitvi zlatih globusov. Nominiranci za nagrade bodo znani 9. decembra, zmagovalci pa 5. januarja naslednjega leta.

Zlati globusi so nekoč veljali za "druge najpomembnejše filmske nagrade v Hollywoodu", takoj za oskarji – in ker jih pravilom podelijo že v januarju, so tudi eden od napovednikov za to, kam se bo nagnila tehtnica za oskarje.

V zadnjih letih so zlati globusi sicer utrpeli precejšen padec ugleda: časopis Los Angeles Times je leta 2021 razkril, da glasovalni odbor HFPA (Hollywood Foreign Press Association) sploh nima nobenih temnopoltih članov. To razkritje je spodbudilo še številne druge kritike na račun združenja, vključno z obtožbami o amaterizmu in korupciji.

Na začetku leta 2023 je sredstva in blagovno znamko kupila in prenovila skupina zasebnih vlagateljev, vključno z ameriškim milijarderjem Toddom Boehlyjem, združenje pa so razpustili; zavezali so se k vpeljevanju nacionalne, rasne in spolne raznolikosti med glasovalce. Dodali so glasove zdaj že 300 novinarjev iz 85 držav vsega sveta.

Januarja letos so zlate globuse podelili že 81. S petimi zlatimi kipci je bil zmagovalec večera drama Oppenheimer, v televizijskih kategorijah pa serija Nasledstvo.

Sorodna novica Na Zlatih globusih dominirala Oppenheimer in Nasledstvo

Za oskarje glasujejo filmski ustvarjalci, za zlate globuse filmski kritiki in novinarji
Najpomembnejša razlika med oskarji in zlatimi globusi je v sestavi glasovalnega telesa. Za oskarje glasuje približno 9.500 članic in članov Akademije filmskih umetnosti in znanosti, ki je sestavljena iz predstavnikov 19 filmskih poklicev – režiserjev, scenaristov, montažerjev, producentov itd. Njihova članica je leta 2018 postala tudi slovenska animatorka Špela Čadež. Pri zlatih globusih glasovalno telo sestavlja samo 300 članov, filmskih kritikov in filmskih novinarjev z vsega sveta.

Večerov filmski kritik Matic Majcen si je status glasovalca pridobil po zaslugi novinarskega dela na mednarodnih filmskih festivalih v Cannesu, Benetkah in Berlinu. Majcen je sicer od začetka letošnjega leta tudi član Evropske filmske akademije in bo glasoval tudi na evropskih filmskih nagradah. O postopku pridružitve je za Večer povedal, da je bil postopek preverjanja njegovega osebnega in poklicnega ozadja "tako temeljit, da je primerljiv s tem, kot da bi podpisal zaposlitveno pogodbo s kakšnim podjetjem v ZDA".

Simon Popek je o pomenu glasovalne pravice na zlatih globusih za slovenski prostor za omenjeni časopis povedal: "V času, ko ameriške institucije za podeljevanje nagrad – najbolj vplivne in najbolj odmevne – po kritikah in škandalih širijo bazo svojih članov, se mi zdi pomembno, da v njih sodelujemo tudi Slovenci."