V hipu prepoznavna lokacija: zapuščeni ostanki prog sarajevskih olimpijskih iger. Foto: Kinodvor
V hipu prepoznavna lokacija: zapuščeni ostanki prog sarajevskih olimpijskih iger. Foto: Kinodvor

Za ogled filmov in dogodkov so v Kinodvoru skupaj z združenjem Art kino mreže Slovenije pripravili platformo spletni Kinodvor. Vsi filmi na njej so podnaslovljeni, tisti za otroke pa sinhronizirani v slovenščino.

Po današnjem premiernem predvajanju Sina se bo z režiserko Ines Tanović ob 21.00 v živo po Zoomu pogovarjal Goran Vojnović. Vstopnico za film lahko nato kupite kadar koli do 12. maja.

Sorodna novica "Zanima me klasični balkanski moški, ki ga bo mama ujčkala v nedogled"

Tudi slovenska koprodukcija
Film Sin, ki sicer nosi letnico nastanka 2019, je nastal v sodelovanju Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Romunije in Hrvaške. Pripoveduje zgodbo osemnajstletnega Armana (Dino Bajrović), ki se nikoli ni mogel sprijazniti z dejstvom, da je posvojen. S svojo nemirnostjo eksplozivno energijo starša nenehno spravlja v obup. Medtem ko se spopada z demoni svoje preteklosti, mora tudi mlajšega brata Dada zaščititi pred izzivi življenja v sodobnem Sarajevu.

"Ko sem dokončala Sina, sem se zavedela, da so moji zadnji trije igrani filmi pripovedovali o isti družini. V omnibusu Neke druge zgodbe (Neke druge priče) sem se ukvarjala z mladim moškim takoj po vojni, ki ga dekle, tujka, zapusti skupaj z njegovim nerojenim otrokom. To je bila zgodba o odnosu mednarodne skupnosti do Bosne in Hercegovine med vojno in po njej," je avtorica povedala o predzgodbi Sina.

Sorodna novica Filmska recenzija: Naš vsakdan

"Mamin sin", ki ima zdaj svojega otroka
"V svojem prvem dolgometražcu Naš vsakdan (Naša svakodnevna priča) sem govorila o 40-letniku, ki se po odhodu žene vrne k staršem zaradi eksistencialnih razlogov – povojna družba mu ne omogoča, da bi se zaposlil in si zagotovil boljšo prihodnost,"
je dejala režiserka in dodala: "V Sinu spremljamo istega človeka, ki pa se je medtem spet poročil in postal oče. S tem filmom zaključujem krog o generaciji, ki je odraščala med vojno. To je moja generacija. Zdaj sem tudi sama mati in skušam v tej državi vzgajati otroke."

Sin je portret
Sin je portret "generacije, ki obleganje prepozna v škodi, vtisnjeni v dušo mesta in ljudi, čeprav ga sama ni nikoli izkusila," kot se je izrazila recenzentka portala Screen Daily. Foto: Kinodvor

V Sinu igrajo Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Hamza Ajdinović, Lidija Kordić in Jernej Kogovšek. Direktor fotografije je bil slovenski mojster Mitja Ličen.

Odprl sarajevski festival
Zadnji film režiserke in scenaristke Ines Tanović je nastal v produkciji Alema Babića in koprodukciji Zdenke Gold, Irine Malcea, Roka Sečna, Sonje Prosenc in Veliše Popovića. Sin je bil uvodni film na 25. Sarajevskem filmskem festivalu, kjer je doživel tudi svetovno premiero. Prikazali so ga tudi na filmskih festivalih v Portorožu, Cottbusu, Busanu, Göteborgu, Beogradu in Pulju. Bil je bosanski kandidat za oskarja.