Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), je upravni odbor Eurimagesa, sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije, na svoji 162. seji podprl 24 filmskih projektov, od tega tri dokumentarne in tri animirane.

Skupna višina razdeljenih sredstev znaša dobrih 5,8 milijona evrov. Foto: EPA
Skupna višina razdeljenih sredstev znaša dobrih 5,8 milijona evrov. Foto: EPA

Božična zgodba
Film Kapa je družinska božična avantura, v kateri se uresničijo vse želje, a ne čisto tako, kot to pričakujejo glavne osebe. Scenarij je napisala Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik. V glavnih vlogah igrajo Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur in Frano Mašković.

Skupno za filme 5,8 milijona evrov

V okviru strategije enakosti spolov Eurimagesa 45,8 odstotka projektov, ki bodo prejeli podporo, podpisujejo režiserke. Skupna višina razdeljenih sredstev znaša dobrih 5,8 milijona evrov, so še sporočili iz SFC-ja.

Glavna producentka filma je Ida Weiss iz hiše Senca Studio, koproducenti pa so Wady Films iz Luksemburga, Objectif iz Slovaške in Studio Dim iz Hrvaške. Projekt so doslej finančno podprli filmski sklad v Luksemburgu, Slovaški avdiovizualni sklad, Hrvaški avdiovizualni center, hrvaška javna televizija HRT, RTV Slovenija in slovaška javna televizija RTVS.

V fazi razvoja pa so film podprli tudi evropski sklad Ustvarjalna Evropa (podprogram Media), regionalni sklad Re-Act in slovensko ministrstvo za javno upravo.

Gruča šarplanincev in na tisoče ovc
Glavna junaka dokumentarca Dežela šarplaninca sta Zarif in Zani, stara 15 in 13 let, ki vsako leto od konca pomladi do začetka jeseni preživita pet mesecev sama v gorah, v družbi 20 šarplanincev in tisočih ovc. Zarif ima izjemen čut za odgovornost. Ko odrašča, se vse bolj zaveda svoje vloge pri ohranjanju tega tradicionalnega načina življenja.

Dežela šarplaninca je francosko, severnomakedonska in slovenska koprodukcija. Glavni producent je Cinephage Productions iz Francije, koproducenti so PPFP Ltd Skopje iz Severne Makedonije in Zavod Petra Pan Film iz Slovenije.