Ob 250 milijonih dohodkov tukajšnje avdiovizualne (AV) industrije je bilo lani ustvarjenih 27 milijonov evrov dobička.

Posnetek s snemanja druge sezone serije Primeri inšpektorja Vrenka. Foto: Televizija Slovenija/Christian Fluher
Posnetek s snemanja druge sezone serije Primeri inšpektorja Vrenka. Foto: Televizija Slovenija/Christian Fluher

Predstavniki družbe za strokovne storitve Deloitte Slovenija so po naročilu Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (ZDSFU) in na pobudo premierja Roberta Goloba pripravili strateški načrt za razvoj tukajšnje AV-industrije do leta 2030.

Predstavili so ga v okviru strokovnega programa na Festivalu slovenskega filma (FSF) Portorož in pri tem kot ključno poudarili zvišanje državnega financiranja. Z ZDSFU-ja pa so sporočili, da bodo podrobnosti iz dokumenta predstavili javnosti v sredo, 11. oktobra.

Sorodna novica Vizija je, da "AV-industrija v Sloveniji do leta 2030 postane gonilna sila slovenske kulture"

Za vsak vloženi evro ustvarjenih dodatnih 1,8 evra
Kot kaže, slovenska AV-industrija dobro posluje, ob tem pa ima tudi pozitiven vpliv na celotno tukajšnje gospodarstvo. Multiplikativni učinek je ocenjen na 1,8 – to pomeni, da vsak vloženi evro ustvari dodatnih 1,80 evra v slovenskem gospodarstvu.

Da bi lahko slovenska AV-industrija leta 2030 ustvarila milijardo evrov prihodkov, morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji, med katerimi je kot nujen pogoj izpostavljeno zvišanje financiranja države na 50 milijonov evrov. Tukajšnja AV-industrija je podfinancirana, raven državnega sofinanciranja je namreč na polovici EU-povprečja, ob tem pa je tudi proračun posameznega slovenskega filma za polovico nižji od povprečja v EU-ju, še navaja študija.

Ob zvišanju sofinanciranja je za dosego zastavljenega oziroma za zdaj še želenega cilja neizogibna tudi sistemska podpora, ki jo lahko med drugim prineseta krovni zakon na področju AV-industrije in ustanovitev krovne institucije.

Odličen dokument po oceni predstavnikov industrije
Predstavitvi strateškega načrta je sledila okrogla miza, na kateri so predstavniki industrije načrt razvoja pozdravili, saj gre po njihovi oceni za odličen dokument. Kot so se strinjali, je priložnosti za razvoj veliko, a razvoj se pač ne zgodi čez noč. Industrija se pripravlja na večje projekte, je bilo še poudarjeno. A se bo morala denimo na področju filma prilagoditi novim trendom, kar pomeni, da bodo morali biti komercialno uspešni tudi zunaj meja Slovenije.

Povečanje sredstev mora pomeniti tudi večjo prodornost na tuje trge in večjo odpornost same industrije, so še poudarili sodelujoči na okrogli mizi v okviru FSF-ja Portorož, ki se bo s podelitvijo nagrad sklenil drevi.