V program Giornate degli Autori, ki spodbuja izvirno filmsko izraznost avtorjev, se je uvrstilo 11 filmov. Festival v Benetkah bo letos potekal med 2. in 12. septembrom; uvrstitev v program režiserju še posebej veliko pomeni zato, ker bo beneški prvi od letošnjih festivalov A-kategorije, ki bo potekal pred občinstvom. "Film je svojo pot našel še hitreje, kot sem upal," je povedal pred kratkim v pogovoru za Filmski center Srbije.

Naslov Oaza po režiserjevih besedah aludira na burna čustva treh mladih protagonistov, ki se od zunanjega sveta ogradijo v nekakšno
Naslov Oaza po režiserjevih besedah aludira na burna čustva treh mladih protagonistov, ki se od zunanjega sveta ogradijo v nekakšno "oazo". Foto: SFC
Sorodna novica Barbari - film o še eni generaciji, ki se je izgubila v prahu srbske tranzicije

Oaza je Ikičev drugi celovečerni igrani film. Njegov prvenec Barbari (2014), portret srbskih najstnikov pred kuliso političnih nemirov, je prejel posebno nagrado žirije na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih.

Oaza je še ena zgodba o najstnikih: tokrat protagonisti živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti. Med njimi se nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnega koli izhoda.

Film je bil posnet v resničnem zavodu. V njem nastopajo mladi varovanci, ki so se prvič preizkusili v igranju. Oaza gledalca tako popelje v svet, od katerega sicer odvrača pogled. Predstavi pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plano, so zapisali v Slovenskem filmskem centru.

Tako kot pri Barbarih je Ivan Ikič tudi tokrat igralsko ekipo sestavil predvsem iz naturščikov, s katerimi se je nato več mesecev pripravljal na snemanje. Foto: SFC
Tako kot pri Barbarih je Ivan Ikič tudi tokrat igralsko ekipo sestavil predvsem iz naturščikov, s katerimi se je nato več mesecev pripravljal na snemanje. Foto: SFC

Nezlagani v odnosih – in pred kamero
V glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev sta zaigrala hrvaški igralec Goran Bogdan in slovenska igralka Maruša Majer, ki je za časopis Delo povedala: "Snemanje Oaze je bila intenzivna filmska in človeška izkušnja. V Domu Sremčica, kjer smo snemali film, sem spoznala kopico neposrednih, zelo odprtih in zanimivih ljudi, ki so mi, čeprav se nismo prej poznali, dojemanje medsebojnih odnosov predstavili na čisto drugačen način. In tako kot so nezlagani, nepreračunljivi in neposredni v osebnih odnosih, so neposredni tudi pred kamero. Od mladih soigralcev sem se veliko naučila in bila priča trenutkom strašne igralske intuicije, ki jo zelo redko srečaš. Redkokdo glavo in srce tako nosi na dlani. Uživala sem tudi v sodelovanju z Goranom Bogdanom."

V filmu nastopijo še Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić in Saša Strugar, direktor fotografije je bil Miloš Jačimović. Film je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija, sodelovali so slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, koproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d' Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine. Film je nastal s finančno podporo SFC-ja in drugih nacionalnih filmskih skladov. Prav tako je pridobil sredstva evropskih skladov Eurimages in Kreativna Evropa Media.