V kategoriji kratkih filmov se bodo za nagrade potegovali slovenski filmi Tako se je končalo poletje, O denarju in sreči ter Pentola.

Zbudi me. Foto: SFC
Zbudi me. Foto: SFC

Šantić v drami Zbudi me sledi zgodbi o mladem moškem, ki je izgubil spomin na nedavne dogodke. Film, ki je imel svetovno premiero novembra na mednarodnem filmskem festivalu Black Nights v Talinu, bo na sporedu v četrtek, 26. januarja.

Dan zatem bodo predvajali kratki film Tako se je končalo poletje režiserja Matjaža Ivanišina, ki ga je že videlo občinstvo festivalov v Sarajevu, Reykjaviku in v Montpellierju. Film je tudi dobitnik vesne za najboljši kratki igrani film, nagrajen pa je bil tudi v Zagrebu.

Tako kot film Tako se je končalo poletje so na festivalu v Locarnu premierno predvajali tudi animirani film O denarju in sreči Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr., pozneje pa zaokrožil še na številnih mednarodnih festivalih.

V kategoriji kratkih filmov bodo predvajali tudi animirani film Pentola slovenskega režiserja Lea Černica, ki je film posnel za italijanski Center za eksperimentalni film s sedežem v Piemontu.

Tako se je končalo poletje. Foto: Staragara
Tako se je končalo poletje. Foto: Staragara

V četrtek, 26. januarja, bo na sporedu tudi večkrat nagrajeni celovečerni film Varen kraj, prvenec hrvaškega režiserja Juraja Lerotića, ki je slovenska manjšinska koprodukcija.
V sklopu festivala bo tudi letos potekalo že trinajsto strokovno srečanje When East Meets West, kjer predstavljajo projekte pred produkcijo in projekte v poprodukciji. V programu This is IT bodo predstavljali filme v italijanski koprodukciji, ki so tik pred premiero. V izbor so umestili tudi tri slovenske filme: Odrešitev Sonje Prosenc, Vzornik Nejca Gazvode in Fiume o morte! Igorja Bezinovića.

O denarju in sreči. Foto: SFC
O denarju in sreči. Foto: SFC

Med osmimi izbranimi projekti v programu First Cut+ sta slovenska filma Bil je lep dan, prvenec Perice Rai v produkciji Vertigo in manjšinski Erto Alessandra Negrinija v koprodukciji Casablanca. V program MidPoint Shorts, ki je namenjen filmom, ki so še v fazi razvoja scenarija in projekta, pa sta se uvrstila kratki film režiserja Luna Sevnika, scenarista Atile Urbančiča in producenta Roka Bička z delovnim naslovom Imela bova sina in kratki film Dobrodošli doma režiserja Filipa Jembriha in scenaristke ter producentke Eve Kučere Šmon.
Režiser in producent Rok Biček je tudi v žiriji za dokumentarne filme, ob njem pa še ukrajinska producentka Julia Sinkevych in selektor za filmski festival v Göteborgu Freddy Olsson.

Kot so še sporočili iz Slovenskega filmskega centra, bo v sklopu češkega in slovaškega filma na ogled film Erotikon, v katerem je glavno žensko vlogo odigrala slovenska igralka Ita Rina. Projekcijo nemega filma bo na klavirju spremljal slovenski skladatelj Andrej Goričar.

Osrednji del festivala spremlja tudi razstava Dive, Divne, Divine, ki je posvečena igralkam iz nekdanje Jugoslavije, ki so uspele v Italiji. V sklopu te bodo izpostavili Špelo Rozin, ki je nedavno zaigrala v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko.