Jezdeca je film o odraščanju, a skozi zgodbo nagovarja tudi nekatera družbena vprašanja, je v svoji recenziji filma poudaril Igor Harb.
Jezdeca je film o odraščanju, a skozi zgodbo nagovarja tudi nekatera družbena vprašanja, je v svoji recenziji filma poudaril Igor Harb. "Postavitev začetka dogajanja v Prlekijo na prelomu tisočletja ustvari nostalgični patos ter potencira razkorak med podeželskim okoljem vasi in urbano Ljubljano. Kljub temu obe lokaciji prikaže kot zaplankani in nerazumevajoči do junakov, nasprotje in odrešitev pa predstavlja sama cesta." Foto: SFC/Janez Stucin
Sorodna novica Dominik Mencej: "Iskal sem ranljivejšo obliko moškosti, kot jo poznamo iz klasičnih filmov ceste"

Mencejev prvenec je "film ceste, ki prevzame s pogumno izpovedano zgodbo in odlično zvočno podobo ter gledalce popelje na pustolovščino treh mladih posameznikov, ki iščejo svoj smisel. Režiserju je uspelo ustvariti prepričljivo vizualizacijo preproste, a ganljive pripovedi, v kateri zablestijo trije mladi igralci, Timon Šturbej, Anja Novak in Petja Labovič, ki s svojo igralsko energijo in prezenco zaokrožijo filmsko izkušnjo."

Letošnjo strokovno komisijo, ki je napisala zgornjo utemeljitev, so sestavljali oblikovalec zvoka Miha Jaramaz, filmski animator, režiser, producent Damir Grbanović, direktor fotografije Boj Nuvak, producentka Ida Weiss, producent Andrej Štritof, režiserka Sonja Prosenc, igralka Rina Pleteršek in oblikovalka maske Alenka Nahtigal, so sporočili z Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.

"Film se osredotoča na popotovanje, na katerem se za vsakim ovinkom zaprašene ceste skrivajo nove težave, celotna ekipa pa je z njim dokazala, da je uspešno premagala tudi vse ustvarjalne ovire in gledalcem ponudila celovito filmsko izkušnjo," je komisija še zapisala v utemeljitvi.

Sorodna novica Jezdeca

Besedo so dobila vsa strokovna društva
Skladno s pravili Akademije za filmsko umetnost in znanost so pozvali strokovna društva s področja kinematografije, naj predlagajo svojega predstavnika za strokovno komisijo ter objavila poziv za prijavo filmov.

Zgodba o odraščanju in iskanju sebe
Mencejev prvenec Jezdeca je svetovno premiero doživel lani na filmskem festivalu v Sarajevu. Zgodba je postavljena v leto 1999, ko najboljša prijatelja svoja mopeda predelata v stilu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Ko se jima na poti pridružita mlada ženska in star motorist, se začnejo skupne dogodivščine.

Scenarij sta napisala Dominik Mencej in Boris Grgurović. V filmu je poleg že omenjenih v stranski vlogi nastopil še Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Štucin, montažerja sta Andrej Nagode in Matic Drakulić, scenografka je Iva Rodić, oblikovalka maske Tatjana Lipanović, kostumografka Katarina Zaninović, skladatelj Luca Ciut, oblikovalec zvoka pa Samo Jurca. Film je nastal v produkciji Staregare s koproducenti iz Hrvaške, Srbije, Italije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije.

2023 je bilo nemško leto
Letos je med 92 prijavljenimi filmi mednarodnega oskarja prejel nemški kandidat, vojna drama Na Zahodu nič novega v režiji Edwarda Bergerja.

Seznam petnajstih držav finalistk v letošnjem širšem izboru bo objavljen 21. decembra, končnih pet nominirancev pa 23. januarja. 96. podelitev oskarjev bo 10. marca 2024.