Film Mož, ki ni mogel molčati režiserja in scenarista Nebojše Slijepčevića, je, kot smo poročali že ob podelitvi nagrad, nastal v koprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije.

Nebojša Slijepčević se je s svojim filmom hotel pokloniti
Nebojša Slijepčević se je s svojim filmom hotel pokloniti "pozabljenemu junaku", ki je izkazal pokončno držo v nevarnem času. Foto: EPA
Sorodna novica Zlata palma za Anoro, ameriško tragikomedijo o eksotični plesalki

Slijepčević je film posnel po resničnih dogodkih. Dogajanje je postavljeno v leto 1993 v Bosni in Hercegovini. Potniški vlak se ustavi; napadle so ga srbske paravojaške sile. Ko se vojaki spravijo na nedolžne civiliste, se jim le eden od 500 potnikov upa zoperstaviti. Plačal bo z življenjem.

Kakšna je bila resnična zgodba?
Resnični "mož, ki ni mogel molčati" je bil Tomislav Buzov, bil je doma iz hrvaškega Kaštela in je bil upokojeni oficir JLA. Živel je v Beogradu, od koder se je odpravil na obisk k sinu, ki je bil v vojski in ga je skrbelo zanj. Vlak je zaustavila skupina vojakov iz četniškega odreda Maščevalci, ki jih je vodil zloglasni Milan Lukić; na vlaku so iskali muslimane. Tomislav Buzov je vstal in zavpil: "Ljudje, kaj delate, ali v tej državi ne obstajajo zakoni?" Tistega dne so vojaki hladnokrvno likvidirali 19 muslimanov in enega Hrvata.

Lažje je odvrniti pogled
Iz Slovenije je sodelovala produkcijska hiša Studio Virc. Kot je povedal producent Boštjan Virc, je zgodba, ki jo prinaša film, izjemno pomembna tudi za današnji čas, saj pripoveduje o moralni dilemi velike večine ljudi, ki zaradi strahu gledajo stran. "Festival v Cannesu je največji in najpomembnejši svetovni filmski festival, njegov glavni tekmovalni program pa sveti gral in ambicija vsakega filmarja," je dodal.

Zlata palma od blizu. Foto: SFC
Zlata palma od blizu. Foto: SFC
Ekipa filma na rdeči preprogi v Cannesu. Foto: SFC
Ekipa filma na rdeči preprogi v Cannesu. Foto: SFC

Slovenski avtorski del projekta je predstavljal direktor fotografije Gregor Božič. Ob uvrstitvi filma v konkurenco za zlato palmo povedal, da je bilo delo pri filmu "izjemno premišljeno, od začetne ideje do realizacije in distribucije, vse je bilo natančno in spretno odmerjeno".

V eni izmed vlog je nastopil vsestranski umetnik Nebojša Pop Tašić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji. Film je sofinanciral SFC.

V glavni vlogi nastopa hrvaški zvezdnik Goran Bogdan, v filmu so poleg omenjenih nastopili še Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina.

Filmski festival v Cannesu se je s podelitvijo nagrad sklenil v soboto. Zlato palmo, glavno nagrado festivala, je prejel film Anora neodvisnega ameriškega režiserja Seana Bakerja.

S podelitvijo nagrad se je končal 77. filmski festival v Cannesu