Luc Besson je med drugim avtor najdražjega filma, kar so jih kdaj posneli v Franciji: Valerian in mesto tisočerih planetov je imel proračun v znesku dvesto milijonov evrov. Foto: Reuters
Luc Besson je med drugim avtor najdražjega filma, kar so jih kdaj posneli v Franciji: Valerian in mesto tisočerih planetov je imel proračun v znesku dvesto milijonov evrov. Foto: Reuters

Besson, ki je eden najvplivnejših in najbolje plačanih filmskih ustvarjalcev v Franciji, je vseskozi zanikal obtožbe proti njemu in Sand Van Roy označuje za "fantazistko", čeprav je priznal, da sta imela spolni odnos. Pojavila se je v dveh njegovih filmih, Taxi 5 in Valerian in mesto tisočerih planetov.

Tožilstvo je na začetku leta 2019 zadevo opustilo, sklicevali so se na pomanjkanje dokazov, a so pozneje istega leta znova odprli preiskave, ko je Van Roy podala nove obtožbe.

Igralkin odvetnik se namerava pritožiti zoper odločitev sodišča
Bessonov odvetnik Thierry Marembert je po poročanju BBC-ja dejal, da je sodišče potrdilo nedolžnost njegove stranke. "Približno deset postopkovnih pobud gospe Van Roy je končanih na enak način. Luc Besson obžaluje ta štiri izgubljena leta," je dodal.

Odvetnik igralke, Antoine Gitton, je dejal, da je zadeva postala "gnusen kos novice", in napovedal, da se namerava pritožiti zoper odločitev. Primer je bil eden najodmevnejših polemik gibanja #jaztudi v Franciji, ugotavlja francoska tiskovna agencija AFP. Podrobnosti obtožbe proti Bessonu so v javnost pricurljale na sklepni večer filmskega festivala v Cannesu leta 2018, kjer so precej pozornosti posvetili problematiki spolnega nadlegovanja in nasilja v filmski industriji.

Luc Besson daljnega leta 1997, ko sta z Bruceom Willisom v Cannesu predstavljala Peti element. Foto: AP
Luc Besson daljnega leta 1997, ko sta z Bruceom Willisom v Cannesu predstavljala Peti element. Foto: AP

Igralka trdi, da jo je Besson v petičnem hotelu Bristol v neposredni bližini Elizejskih poljan omamil in pozneje posilil. Radio Europe 1, ki je prvi poročal o zgodbi, povzema njeno pričanje, da "je spila skodelico čaja, nato pa se je počutila slabo in izgubila zavest". Ko se je ovedela, se je je režiser dotikal in penetriral vanjo. Nato je odšel iz hotela, v sobi pa pustil šop bankovcev. Po njenih besedah sta se z režiserjem pred tem dogodkom poznala že vrsto let.

Sorodna novica Filmska recenzija: Valerian in mesto tisočerih planetov

Njene obtožbe so spodbudile še osem drugih žensk, ki so bodisi policiji bodisi francoskim medijem poročale o podobnem režiserjevem vedenju. Ena izmed igralk pravi, da se je morala leta 2002 po kolenih in rokah splaziti s kastinga v Bessonovi pariški pisarni, da mu je lahko pobegnila. Bessonovi predstavniki pravijo, da režiser kategorično zanika vse obtožbe kakršnega koli neprimernega ali kaznivega vedenja. Leta 2019 je primer označil za "laž od A do Ž".

Eno najuglednejših imen francoskega filma
Luc Besson sicer spada med najuglednejša imena francoskega filma. Med drugim je dobitnik cezarja, francoskega ekvivalenta ameriškega oskarja, ki ga je leta 1998 prejel za znanstvenofantastični film Peti element. Ljubitelji filma cenijo tudi njegov triler Leon z mlado Natalie Portman in Jeanom Renojem v glavnih vlogah. Ta je igral že v eni od najbolj cenjenih Bessonovih klasik – Veliki modrini o potapljanju na dah. V zadnjih letih je režiser ustvaril znanstvenofantastično zgodbo Valerian in mesto tisočerih planetov, ki ni prepričala niti kritikov niti občinstva, čeprav je šlo za najdražji film, kar so jih kdaj posneli v Franciji.