Paolo Sorrentino spada med ključne režiserje sodobne italijanske kinematografije. Foto: EPA
Paolo Sorrentino spada med ključne režiserje sodobne italijanske kinematografije. Foto: EPA

Sorrentino je navdušen, da bo znova snemal v rodnem Neaplju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Intimen in oseben film
Sorrentino (50) je svoj novi film E stata la mano di Dio (Bila je božja roka) opisal kot intimen in oseben film, kot radostno in hkrati bolečo zgodbo o odraščanju in vrnitvi domov. Več o vsebini filma še ni znano.

Paolo Sorrentino med režiranjem. Foto: Reuters
Paolo Sorrentino med režiranjem. Foto: Reuters

Naslov filma naj bi aludiral na gol, ki ga je leta 1986 na svetovnem prvenstvu na tekmi Argentine proti Angliji za svoje moštvo z roko zabil Diego Armando Maradona. Ta je v poznih 80. letih preteklega stoletja igral za neapeljski nogometni klub.

Sorrentino je velik oboževalec Maradone, obenem pa je v medijih že večkrat poudaril, da mu je prav to rešilo življenje. Kot najstnik je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom izgubil starše. Tragedija se je zgodila med tem, ko sta bila na počitnicah, sam pa je ostal doma v Neaplju, da bi gledal tekmo z Maradono.

"Nekaj let sem očeta prosil, da me pusti na gostovanje mojega ljubega kluba Napolija, a me je zavračal, ker sem bil premlad. Tisti usodni dan pa mi je vendarle dal dovoljenje, tako da nisem odšel s starši, ampak na tekmo," je sloviti režiser povedal za Corriere della Sera.

Oskarja posvetil Maradoni, staršem, Felliniju, Scorseseju in Talking Heads
Leta 2014, ko je za film Neskončna lepota prejel oskarja za najboljši tujejezični film, je nagrado posvetil Maradoni, pa tudi staršem, Federicu Felliniju, Martinu Scorseseju in skupini Talking Heads. Ustvaril je tudi TV-serijo Mladi papež (The Young Pope) in druge odmevne filme, kot so Mogočnež, Oni in Mladost.