"Kdo zná / noč temno razjásnit, ki tare duha!" Prešernova pesem Pevcu je preprost manifest umetnika, ki je zavezan ustvarjanju, to pa prinaša sladke in trpke trenutke.

"Ta nenehna radovednost, odkrivanje novega in prepletanje različnih področij zaznamuje impozanten opus letošnjih Prešernovih nagrajencev," so pred letošnjim kulturnim praznikom zapisali ustvarjalci oddaje Stanu se svojega spomni, ki jo danes ob 20.00 lahko ujamete na prvem programu TV Slovenija.

Kot piše v utemeljitvi velike Prešernove nagrade, je Bjanka Adžić Ursulov kot diplomirana slikarka odlična poznavalka zgodovinskih stilov in se z njimi z lahkoto poigrava.Foto: RTV Slovenija
Kot piše v utemeljitvi velike Prešernove nagrade, je Bjanka Adžić Ursulov kot diplomirana slikarka odlična poznavalka zgodovinskih stilov in se z njimi z lahkoto poigrava.Foto: RTV Slovenija
Sorodna novica Prešernov nagrajenec Filip Robar Dorin: samosvoj mojster slovenskega filma

Filip Robar Dorin ni le scenarist in režiser svojih filmov, je tudi montažer in pionir neodvisne produkcije pri nas. Njegovi filmi so spreminjali pogled na svet in – predvsem med novomeškimi Romi – spreminjali tudi družbo samo.

Bjanka Adžić Ursulov je kostumografka in scenografka z izjemno imaginacijo in prefinjenim čutom za lepo. Sodelovala je s številnimi priznanimi evropskimi režiserji.

Za nagrajence Prešernovega sklada je morda najznačilnejša natančnost v izražanju, najsibo to verz pesnika Jureta Jakoba, le na videz preprosta oblika hiš arhitektov Tine Gregorič Dekleva in Aljoše Dekleva ali pa intimne komorne opere skladatelja Tomaža Sveteta. Skrb za vsak detajl odlikuje tako animirane filme Dušana Kastelica kot dirigiranje Martine Batič in zahtevne vloge Maruše Majer.

Sorodna novica Prešernova nagrajenka Bjanka Adžić Ursulov: lucidna bralka dramske literature

"Iskali smo vez med ustvarjalci in njihovim delom in prav pri vseh smo začutili izjemno predanost ter strast," ugotavljajo avtorji oddaje. Šopek portretov je režiral Amir Muratović, kot scenaristi pa so projekt sooblikovali Darja Korez Korenčan, Marjana Ravnjak, Alenka Zor Simoniti, Zemira Alajbegović Pečovnik, Melita Kontrec in Amir Muratović. Direktor fotografije in snemalec je bil Andrej Lupinc.

Avtor letošnje proslave je Martin Srebotnjak, ki slavnostni dogodek pripravlja z Metodom Pevcem. Letos bo imela podelitev avdiovizualen poudarek, napoveduje, in v tem duhu bodo proslavo "popeljali med ljudi, na ulice".

Takoj po dokumentarcu Stanu se svojega spomni lahko na istem programu ujamete še televizijsko premiero dokumentarca Lepa Vida ali film o hrepenenju, ki povezuje lansko stoletnico smrti Ivana Cankarja in letošnjo 170. obletnico smrti Franceta Prešerna.

Stanu se svojega spomni: Portreti Prešernovih nagrajencev