Razprodana premiera v ljubljanskem Kinodvoru je bila posvečena nedavno umrli soprogi in mami Vojki Šterk. Film s podnaslovom Okoli sveta, mimo doma prihaja 11. januarja na redni spored slovenskih kinematografov.

"Jadralski podvigi in tragično izginotje očeta niso bili razlog za ta film. Kar me je pritegnilo, so bili trenutki v naši družini – žalostni, trpki, a hkrati komični in absurdni. Ti odslikavajo kompleksnost odnosov v naših življenjih," je o svojem filmu, ki je sicer odprl lanski Festival slovenskega filma Portorož, povedal režiser in scenarist filma Igor Šterk (1968).

Sorodna novica Šterkijada: Življenje Jureta Šterka je "fascinantna zgodba, ki jo je bilo treba povedati"

Nezvesti in redno odsoten soprog in oče
Šterkijada je opisana kot zgodba nenavadne triglave družine izpod Triglava, v kateri protagonisti podpirajo vsak svoj vogal hiše, jadrnica pa četrtega. Skozi film spremljamo družino, v kateri nezvesti in pogosto odsoten soprog ter avtoritativen oče celotno družinsko življenje podredi zgolj in samo jadranju. Očetov sebičen način življenja ima pogubne posledice za družino samo, za odnos s soprogo in sinom.

In če je javnost Jureta Šterka dojemala kot neustrašnega pomorskega junaka, se na drugi strani soproga in sin, ki sta prisiljena, da vsak na svoj način bolj ali manj uspešno krmarita skozi življenje, spopadata z osamljenostjo, skorajda nikoli prisotnim očetom ter na koncu tudi z njegovo izgubo. Pravzaprav vse to zaobjame podnaslov filma: Okoli sveta, mimo doma.

Šterkijada prihaja na redni spored kinematografov

Jureta Šterka je upodobil Janez Škof, mamo in soprogo Vojko Silva Čušin, sina Igorja v otroških letih Tito Novak, pozneje pa Jernej Gašperin. V stranskih vlogah so med drugim nastopili Blaž Setnikar, Saša Pavček in Primož Pirnat. Direktor fotografije je Miloš Srdić, montažer Petar Marković, avtorja glasbe sta Jura Ferina in Pavao Miholjevič. Za zvok je poskrbel Julij Zornik, scenografijo Marco Juratovec, kostumografijo Tina Bonča, masko Gabrijela Fleischman. Za produkcijo stoji Petra Vidmar, za soprodukcijo pa Ira Ivana Cecić in Nina Petrović.

Sorodna novica "Če Jure ni bil privezan, ni 'šanse', da je preživel"

Le nekaj osebnih predmetov in dnevnik
Morjeplovec in pomorščak Jure Šterk se je okoli božiča 2008 še zadnjič oglasil radioamaterjem, s katerimi je bil v stiku: poročal je o težavah, natančneje, o zlomljeni priponi jambora, ki jo je sklenil sam popraviti. Od takrat od njega ni bilo več glasu. Videli so le še njegovo jadrnico, kako sama tava po morju, prvič januarja 2009 in nato še aprila naslednjega leta, ko je nanjo 1200 milj zahodno od Avstralije stopila posadka z raziskovalne ladje. Z jadrnice so rešili nekaj osebnih predmetov, med drugim tudi Šterkov dnevnik iz leta 2008 in z začetka 2009.

Leta 1937 rojeni Jure Šterk je med letoma 1991 in 1994 s 6,5 metra dolgo jadrnico objadral svet. Koprčan z belokranjskimi koreninami je sicer osemkrat preplul Atlantski ocean, dvakrat Indijski ocean in enkrat Tihi ocean. Od decembra 2007 je bil z 9,2-metrsko jadrnico s pomenljivim imenom Lunatic na jadranju okrog sveta. 25.000 morskih milj dolgo jadranje brez prestanka se je 1. januarja 2009, ko se je takrat 71-letni Jure Šterk zadnjič oglasil, bližalo koncu. Če bi mu uspelo, bi postal najstarejši človek s tovrstnim podvigom, hkrati bi to storil z najmanjšo jadrnico.

Premiera filma Šterkijada
Jernej Gašperin o Šterkijadi v oddaji Dobro jutro