"Oškodovane" kategorije, ki 24. februarja ne bodo dobile svojega trenutka na odru gledališča Kodak, so: fotografija, filmska montaža, igrani kratki film ter ličenje in pričeske. Na ta način bi Akademija rada oklestila trajanje televizijskega dela slavnostne ceremonije na vsaj tri ure. Odločitev je seveda že predmet kritik, češ da bo na simbolični ravni razvrednotila določene segmente filmskih ustvarjalcev.

Čeprav bo letos dogajanje verjetno skrajšala že odsotnost voditelja in z njim uvodnega monologa, bi producenti radi slavje še dodatno skrajšali. Foto: AP.

V sporočilu članom Akademije je njen predsednik John Bailey pojasnil, kako bo šov potekal. Podčrtal je, da se bo "Akademija še vedno poklonila dosežkom v vseh 24 kategorijah". Tudi v primeru štirih nagrad, ki jih bodo podelili med oglasi, bodo njihove zahvalne govore predvajali v enem od poznejših segmentov prenosa. V celoti bodo podelitve teh nagrad dostopne na spletu.

Prostovoljcev za "rez" je bilo dovolj
Bailey ni samo predsednik Akademije, ampak tudi član upravnega odbora, v katerem zastopa vejo direktorjev fotografije. Poudaril je, da so se predstavniki šestih od 17 vej organizacije prostovoljno javili, da se njihove nagrade predstavijo "po novem sistemu"; med njimi je Akademija na koncu izbrala štiri.

Letošnja podelitev bo 91. po vrsti, nazadnje pa se je slovesnost odvila brez voditelja pred natanko tremi desetletji. Leta 1989 se je namreč takratni producent Allan Carr odločil, da jo izvedejo brez osrednjega voditelja in na ta način dajo več prostora slavnim podeljevalcem. Dogodek se je zapisal v zgodovino kot daleč najslabša podelitev oskarjev, polom pa je uničil Carrovo kariero. Foto: Reuters

V naslednjih letih bodo vsakič po sistemu rotacije določili 4-6 kategorij, ki bodo dobile novo, okleščeno obravnavo. Štiri kategorije, ki grejo pod nož letos, bodo naslednje leto zagotovo v prenos vključene v celoti.

Manj kategorij, več petja
Bailey je pri tem spomnil, da bomo lahko po drugi plati na letošnji podelitvi slišali vseh pet nominiranih pesmi (najprej je veljalo, da bodo v živo izvajali samo dve, a je Akademija zaradi pritožb to odločitev spremenila.) V segmentu In Memoriam, posvečenem v zadnjem letu umrlim filmskim ustvarjalcem, bo Gustavo Dudamel dirigiral losangeleškim filharmonikom.

Negativnih odzivov na tako odločitev je bilo na družbenih omrežjih ogromno. Guillermo del Toro, ki je lani z Obliko vode osvojil oskarja za režijo in najboljši film, je poudaril, da sta še posebej fotografija in montaža "v samem srcu naše obrti ... pomenita bistvo filma". Njegov film je bil lani nominiran v obeh omenjenih kategorijah.

Slabe tri tedne pred dogodkom so se producenti letošnje podelitve dokončno odločili, da se odrečejo voditelju in da bodo slavnostni dogodek vodili pač sami podeljevalci kipcev. Prvotno angažiranega voditelja Kevina Harta so decembra odnesli homofobni tviti iz preteklosti.

Gledanost oskarjev iz leta v leto pada in tako so lani pritegnili le 26,5 milijona gledalcev.