Jennifer Carpenter in Michael C. Hall sta v seriji Dexter igrala (posvojena) brata in sestro, v resnici pa sta bila krajši čas celo poročena. Foto: AP
Jennifer Carpenter in Michael C. Hall sta v seriji Dexter igrala (posvojena) brata in sestro, v resnici pa sta bila krajši čas celo poročena. Foto: AP

Jennifer Carpenter, ki je pred osmimi leti menda prosila, da naj bo njen lik v zadnji sezoni dokončno ubit, si je vseeno že takrat pustila za las odprta vrata. "Moral bi biti res izjemen scenarij veliko, veliko let od zdaj," je leta 2013 komentirala v intervjuju za The Hollywood Reporter. "Ampak ne vem, ali bi bilo to sploh mogoče, ker ljudje ne vstajajo od mrtvih."

Kabelska televizija ShowTime je novo sezono Dexterja postavila v čas deset let po sklepni epizodi serije. Ko smo Dexterja videli zadnjič, je izginil v orkanu Laura, a odnesel celo kožo – zadnji kader je nakazal, da kot zaraščen drvar samotno živi na nekem odročnem kraju v Oregonu. Ta finale še danes (poleg Igre prestolov) velja za enega od spornejših zaključkov na malih zaslonih – serija, ki je imela svoj čas fanatične privržence, je mnoge med njimi na koncu hudo razočarala.

Zdaj bomo izvedeli, da Dexter z lažno identiteto živi v zakotnem kotičku države New York. Šest od desetih novih epizod bo režiral Marcos Siega, k projektu pa se vrača tudi izvirni kreativni vodja serije, Clyde Phillips, ki je bil na čelu prvih štirih (kritiško hvaljenih) sezon.

Dexter Morgan je serijski morilec, ki pa poskuša svojo kompulzivno potrebo po ubijanju usmerjati: izbira si samo žrtve, ki
Dexter Morgan je serijski morilec, ki pa poskuša svojo kompulzivno potrebo po ubijanju usmerjati: izbira si samo žrtve, ki "si to zaslužijo", morilce, ki so se izognili roki zakona. Oba s sestro, ki ne pozna njegove skrivne identitete, sta zaposlena pri miamijski policiji. Foto: IMDb
Prvi napovednik za novega Dexterja nakazuje, da se svojemu glavnemu prostočasnemu opravilu ni odpovedal. Foto: IMDb
Prvi napovednik za novega Dexterja nakazuje, da se svojemu glavnemu prostočasnemu opravilu ni odpovedal. Foto: IMDb

Priložnost za popravni izpit
Nova sezona Dexterja bo tehnično zaključena miniserija, čeprav nadaljuje zgodbo izvirne serije, ki se je končala pred osmimi leti. "V resnici lahko še enkrat začnemo od začetka ... Do takrat, ko bo serija na sporedu, bo minilo že deset let, in to minevanje časa bo mogoče občutiti tudi v seriji. Sama nadaljevanka ne bo podobna finalu osme sezone. Zdaj smo dobili priložnost, da napišemo nov finale," je Phillips komentiral za The Hollywood Reporter.

Vrača se še en znan obraz
Jennifer Carpenter pa niti ni edina članica prvotne igralske zasedbe, ki bo "vstala od mrtvih". Vrača se tudi John Lithgow, ki je dobil emmyja za svojo vlogo serijskega morilca v četrti sezoni serije. Tako Carpenter kot Lithgow bosta pot nazaj najverjetneje dobila v obliki spominskih prebliskov. Za zdaj ne kaže, da bodo scenaristi poskušali spremeniti kanon serije in se požvižgati na določene dogodke izvirne serije – to so na primer naredili z nanizankama Will in Grace ter Roseanne.

V novem Dexterju, ki na spored predvidoma prihaja jeseni, bo vseeno tudi nekaj novih obrazov: Clancy Brown bo osrednji antagonist, Julia Jones načelnica policije, Johnny Sequoyah njena hčerka, Alano Miller srednješolski trener rokoborbe, Jack Alcott pa Randall, ki "bo imel pomembno soočenje z Dexterjem".