Koordinatorka novoustanovljene mreže Anne Gaschütz iz Dresdna še pojasnjuje: "Ko se The End (Konec) po navadi pojavi v filmih, to običajno pomeni tudi začetek razprave o filmu, kar se nam je zdela lepa analogija."

Občinstvo na festivalu Fekk. Foto: Asiana Jurca Avci
Občinstvo na festivalu Fekk. Foto: Asiana Jurca Avci

Evropsko mrežo za filmski diskurz (European Network for Film Discourse oz. The End) je vzpostavilo šest mednarodnih festivalov kratkega filma iz šestih držav, da bi spodbujali kritiško refleksijo in poglobljeno ukvarjanje z evropskim filmom.

Sestavljajo jo festivali Filmfest Dresden (Nemčija), Vienna Shorts (Avstrija), Lago Film Fest (Italija), Kortfilmfestival Leuven (Belgija), Vilnius International Short Film Festival (Litva) in FeKK - Festival kratkega filma v Ljubljani.

Novoustanovljena mreža, ki je tesno povezana s spletno revijo Talking Shorts, je uradno ustanovljena ta mesec in za dve leti jo financira program EU-ja, Ustvarjalna Evropa - MEDIA.

Sorodna novica Peter Cerovšek in Matevž Jerman: "Naredili smo takšen festival, na katerega bi hoteli hoditi tudi sami"

Glavni namen mreže je spodbujati kritiški filmski diskurz pri mlajši generaciji kot tudi za to generacijo, ter seznanjati nova občinstva s cvetočo evropsko filmsko krajino, kar vključuje partnerske delavnice, mentorske programe in različne skupnostne dejavnosti.

Prve možnosti za prijavo za ambiciozne filmske kritike bodo potekale že aprila in junija s prvo od letno treh t. i. tandemskih delavnic, serije delavnic, ki jih skupaj organizirata po dva festivala mreže. Udeleženci bodo pod vodstvom uveljavljenih publicistov in filmskih teoretikov skozi kratke filme in filmske programe spoznavali osnove filmske kritike. Prvi tandem v Dresdnu in na Dunaju je že polno zaseden, poziva za delavnici Lago/Ljubljana (poleti) in Leuven/Vilna (pozimi) pa bosta objavljena kmalu, so sporočili s festivala FeKK.

Izbor besedil, nastalih na delavnicah, bo objavljen na spletni platformi Talking Shorts. Spletno revijo sta leta 2019 ustanovila Filmfest Dresden in Vienna Shorts, med pandemijo pa je postala prepoznavna po vsej Evropi, ne nazadnje tudi s serijo kratkih filmov znotraj projekta My Darling Quarantine. Revija je posvečena kratki filmski formi ter povezovanju filmskih festivalov in filmskih kritikov.

Združenje The End v sodelovanju s Talking Shorts predstavlja tudi novo filmsko nagrado v vrednosti 1000 evrov.