Mojster nadrealističnega gotskega podobja in pisanih fantazijskih svetov Tim Burton. Foto: EPA
Mojster nadrealističnega gotskega podobja in pisanih fantazijskih svetov Tim Burton. Foto: EPA

Med snemanjem filma Dumbo za studio Disney je ugotovil, "da je Dumbo, da dela v tem groznem velikem cirkusu in da mora pobegniti," poroča ameriška revija Deadline.

Burton se je na kalifornijskem umetniškem inštitutu izobrazil kot animator in delal pri Disneyjevih studiih, preden se je posvetil lastnemu filmskemu ustvarjanju, potem ko ga je Warner Bros najel za režijski prvenec Pee-Wee's Big Adventure. Za tem se je večkrat vračal k sodelovanju z Disneyjem pri filmih, kot so Ed Wood, Predbožična mora, Alica v čudežni deželi, Frankenweenie in nazadnje Dumbo.

Ameriški filmski režiser, producent, scenarist in animator Burton meni, da se je zabavna industrija premaknila do točke, ko zanj ni več smiselno sodelovati s tem produkcijskim velikanom. Pojasnil je, da je zaradi izkušenj z delom pri Dumbu ugotovil, da je Disney postal prevelik zanj.

Predbožična mora (1993). Božič kot grozljivka – z okostnjaki, zombiji in Božičkom v vlogi talca. Foto: IMDb
Predbožična mora (1993). Božič kot grozljivka – z okostnjaki, zombiji in Božičkom v vlogi talca. Foto: IMDb

"Moja zgodovina je taka, da sem začel tam," je dejal. "V moji karieri so me tam večkrat zaposlili in odpustili. A stvar v zvezi z Dumbom je: spoznal sem, da sem Dumbo, da delam v tem groznem velikem cirkusu in da moram pobegniti. Ta film je na določeni ravni precej avtobiografski.”

Burton, ki ga navdihujejo popularna kultura, pravljično izročilo in gotska tradicija, je s svojim pristopom prenovil hollywoodsko žanrsko kinematografijo. Režiral je moderne klasike in priljubljene uspešnice, kot so Alica v čudežni deželi, Čarli in tovarna čokolade ter Edvard Škarjeroki.

Njegov Batman je pomagal vzpostaviti številne žanrske trope
Med mojstrskim tečajem je Burton v petek na festivalu delil tudi svoje misli o stanju filmov o superjunakih. Njegov prelomni film iz leta 1989 Batman je pomagal vzpostaviti številne žanrske trope in Burton je presenečen nad tem, kako vpliven je še vedno, poroča spletni portal IndieWire.

"Zdelo se je zelo vznemirljivo biti na začetku vsega tega. Neverjetno je, koliko se v nekem smislu ni zares spremenilo – mučen superjunak, čudni kostumi – toda zame je bilo takrat zelo razburljivo. Zdelo se je novo," je dejal. "Smešno pri tem je zdaj to, da ljudje rečejo 'Kaj misliš o novem Batmanu?' in začnem se smejati in jokati, ker se vrnem v časovno kapsulo, ko so studii skoraj vsak dan govorili, 'Pretemačno je, pretemačno je'. Zdaj pa je videti kot lahkoten nemir."