Depardieuja je med drugim obtožila, da jo je leta 2007 med snemanjem filma otipaval. Tožilstvo je danes sporočilo, da je kazensko ovadbo zavrglo pretekli mesec.

Gérard Depardieuje bil leta 2020 obtožen posilstva, spoprijema pa se tudi s 13 obtožbami spolnega nadlegovanja ali napada. Foto: EPA
Gérard Depardieuje bil leta 2020 obtožen posilstva, spoprijema pa se tudi s 13 obtožbami spolnega nadlegovanja ali napada. Foto: EPA

Hélène Darras je leta 2022 govorila s preiskovalci, septembra lani pa vložila ovadbo. "Od pogovora o tem, kaj se je zgodilo, do kazenske ovadbe sem potrebovala leto dni. Stopiti skozi vrata policijske postaje in povedati policistu, da se je nekdo dotaknil vaših intimnih delov, ni lahko, potrebujete čas, da razmislite o tem," je decembra lani dejala igralka. Z ovadbo se je, kot pravi, "želela odzvati na obrambo", ki je poskušala pomen obtožb zmanjšati na "zgolj pričevanje prič".

Igralka je v pogovoru za francosko televizijsko postajo France 2 Depardieuja obtožila, da se je dotikal njenih bokov in zadnjice ter jo vabil v svojo garderobo tudi, ko je to že zavrnila. Eden najbolj opevanih francoskih igralcev, ki ga je prejšnji mesec s pismom podpore podprlo več kot 50 francoskih zvezdnikov, je v ločenem primeru obtožen tudi posilstva. Sicer pa je 75-letnega igralca spolnega nadlegovanja in napadov obtožilo več kot deset žensk. Med zadnjimi španska novinarka in pisateljica Ruth Baza, ki je prejšnji mesec v Španiji vložila kazensko ovadbo proti Depardieuju, ker jo je igralec po njenih trditvah posilil pred skoraj tremi desetletji v Parizu. Tudi pri tej ovadbi je malo upanja, da se bi lahko končala z obtožbo, saj so dogodki presegli rok za zastaranje v Franciji. Po besedah Ruth Baza pa se je zanjo vseeno odločila v upanju, da bo "pomagala drugim", da storijo enako. Depardieu je doslej vse obtožbe zanikal.

Igralec je doslej vse obtožbe zanikal. Foto: EPA
Igralec je doslej vse obtožbe zanikal. Foto: EPA

Leta 2020 je bil igralec obtožen posilstva in spolnega napada, ko je igralka Charlotte Arnould vložila ovadbo zaradi dogodkov v letu 2018. Njena odvetnica je tudi na pariško tožilstvo naslovila zahtevo, naj razišče posnetek, na katerem Depardieu med snemanjem v Severni Koreji s slabšalnimi komentarji žali ženske. Posnetke so pozneje predvajali na francoski televiziji.

Sorodna novica Več kot 50 francoskih zvezdnikov podpisalo pismo podpore Gérardu Depardieuju, ki da je "žrtev linča"

Razkol v francoskem filmskem svetu
Različne obtožbe o Depardieujevem domnevnem spolnem nasilju so v Franciji že povzročile razkol v kinematografiji med tistimi, ki menijo, da mora za svoja dejanja odgovarjati, in igralčevimi zagovorniki. Med druge spada tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je razburil z izjavo, da je Depardieu žrtev "lova na čarovnice". Macron je prejšnji mesec izjavil, da bi morala tudi za Depardieuja veljati domneva nedolžnosti, dokler ni pravnomočno obsojen, in ga označil za "velikega igralca", na katerega je "Francija ponosna" in je zdaj postal žrtev "lova na čarovnice". Pozneje je francoski predsednik sicer priznal, da ni dovolj poudaril, "kako pomembne so besede žensk, ki so žrtve" posilstva in spolnega nadlegovanja.

Igralcu so decembra podporo izrazili številni zvezdniki, med drugim britanska igralka Charlotte Rampling, pevka in nekdanja francoska prva dama Carla Bruni ter Depardieujeva nekdanja partnerica, Carole Bouquet. V pismu so zapisali da je "žrtev linča". Prav tako so navedli, da je Depardieu najbrž največji med vsem igralci in da je bil Depardieu "napaden, čeprav bi morali, tako kot počnemo z vsemi drugimi, predpostavljati nedolžnost – in bi tudi jo, če ne bi bil filmski velikan, kakršen je".