Iz kratkega filma Sestre, režiserke Kukle. Foto: Ksaver Šinkar
Iz kratkega filma Sestre, režiserke Kukle. Foto: Ksaver Šinkar

Kot so dejali organizatorji prireditve, je v Noči kratkih filmov v ospredju pomen te vznemirljive filmske forme. "Dogodek se je udomačil že v več kot 50 državah po vsem svetu, letošnje osrednje dogajanje pa bo pri nas v dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji," so zapisali.

Dogodek Kratkih filmov organizira Festival kratkih filmov v Ljubljani (FeKK) in festival Kino Otok v sodelovanju z Art kino mreža Slovenije (AKMS) in Slovenska kinoteka. Projekcije po AKMS-ju prinašajo nagrajene filme in kratkometražne vrhunce letošnjega FeKK-a in kinootoške sekcije Video na plaži.

V Kinoteki bodo prikazani restavrirani slovenski kratki klasiki:

Mladina gradi (France Štiglic, 1946) o mladinskih delovnih brigadah v slogu Jorisa Ivensa;
Bizoviške perice (Jože Bevc, 1959) o življenju peric iz okolice Ljubljane; Barva spomina (Jože Babič, 1967) o umetniku Lojzetu Spacalu; Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (Karpo Godina, 1970) s prizori umetnikov in njihovimi sporočili o svobodi; Slavica exception (Mako Sajko, 1971) o profesionalni artistki striptizeti; Cukrarna (Jože Pogačnik, 1972) o brezizhodnosti stanovalcev ljubljanske Cukrarne; in Poljubi mehka me radirka (Zvonko Čoh, 1984), ki velja za mejnik slovenske umetniške animacije.

Projekcije v kinodvoranah po vsej Sloveniji

Program sodobnih kratkih filmov pa bo na sporedu tudi v devetih krajih po Sloveniji: Kinogledališče Tolmin, Kino Velenje, Mestni kino Ptuj, Mestni kino Domžale, Filmsko gledališče Idrija, Kulturni dom Nova Gorica, Kosovelov dom Sežana, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec in Kulturni dom Cerknica.

Prikazali bodo naslednje kratke filme:

Ne morete me avtomatizirati (Katarina Jazbec, Nizozemska, 2021), Magični grad je tu (Ester Ivakič, Slovenija, 2021), Detektiv Dorian (Luka Marčetič, Slovenija, 2021), Delčki (Áron Horváth Botka, Slovenija, 2020), Kazenski strel (Rok Biček, Hrvaška/Slovenija/Avstrija, 2021), Sestre (Kukla, Slovenija, 2020) in www.s-n-d.si (Sara Bezovšek, Slovenija, 2021).