Osrednjo nagrado za izjemno igralsko zasedbo so odnesli igralci biografskega filma Oppenheimer v režiji Christopherja Nolana. Cillian Murphy in Robert Downey Jr. pa sta slavila še kot najboljši glavni in stranski igralec. Foto: AP
Osrednjo nagrado za izjemno igralsko zasedbo so odnesli igralci biografskega filma Oppenheimer v režiji Christopherja Nolana. Cillian Murphy in Robert Downey Jr. pa sta slavila še kot najboljši glavni in stranski igralec. Foto: AP

Nagrade Screen Actors Guild (SAG) veljajo za eno najboljših napovedi oskarjevskih zmagovalcev, tako da je Oppenheimer le še utrdil svoj status favorita, potem ko je slavil že na zlatih globusih in baftah. Sicer se v oskarjevsko tekmo podaja s 13 nominacijami, kar je največ letos.

Tokratno podelitev nagrad SAG je bilo mogoče spremljati v živo na Netflixu, kar je bila prva velika hollywoodska podelitev nagrad na tej platformi s pretočnimi vsebinami. To pa pomeni tudi, da prenosa niso prekinjali oglasi, preklinjanje pa ni bilo prepovedano.

Kot navaja Associated Press (AP), je najvznemirljivejša zmaga večera pripadla Lily Gladstone za glavno vlogo v filmu Martina Scorseseja Morilci cvetne lune (Killers of the Flower Moon). Igralko se letos tudi največkrat omenja kot oskarjevsko favoritinjo, saj bi tako namreč postala prva staroselska oskarjevka. "Vnašamo empatijo v svet, ki jo tako zelo potrebuje. Tako preprosto se je distancirati. Tako preprosto se je zapreti, prenehati čutiti. In vsi pogumno čutimo naprej. In to humanizira ljudi. To pripelje ljudi iz sence. Prinaša vidnost," je dejala v zahvalnem govoru.

Igralka Lily Gladstone velja tudi za oskarjevsko favoritinjo. Foto: AP
Igralka Lily Gladstone velja tudi za oskarjevsko favoritinjo. Foto: AP

Cillianu Murphyju je naslovna vloga v Oppenheimerju prinesla nagrado za najboljšega glavnega igralca, njegov soigralec Robert Downey Jr. pa je slavil kot najboljši igralec v stranski vlogi. Vloga v filmu Bartonova akademija (The Holdovers) je Da’Vine Joy Randolph prinesla nagrado SAG za najboljšo igralko v stranski vlogi. Vsi trije so sicer s temi vlogami nominirani tudi za oskarje.

"Zakaj jaz? Zakaj zdaj? Zakaj se mi zdi, da gredo stvari v mojo smer? V nasprotju s kolegi nominiranci se nikoli ne bom naveličal zvoka lastnega glasu," se je ob prejemu nagrade pošalil Downey Jr. "Vsakemu igralcu, ki še vedno čaka na svojo priložnost, naj povem: vaše življenje se lahko spremeni v enem dnevu. Ni vprašanje, ali, ampak kdaj. Nadaljujte," pa je dejala Randolph.

Igralska zasedba serije The Bear. Foto: AP
Igralska zasedba serije The Bear. Foto: AP

Nagrade v televizijskih kategorijah so večinoma prejele iste serije, ki so slavile tudi na podelitvah emmyjev in zlatih globusov. Serija The Bear je prejela nagrado za najboljšo igralsko zasedbo humoristične serije, Jeremy Allen White je slavil kot najboljši igralec in Ayo Edebiri kot najboljša igralka v humoristični seriji. Ali Wong in Steven Yeun iz miniserije Zamera (Beef) sta bila nagrajena kot najboljša igralka in igralec v miniseriji ali televizijskem filmu. Igralci v Nasledstvu (Succession) pa so slavili kot najboljša igralska zasedba v dramski seriji.

Za izjemo večera je obveljal Pedro Pascal, ki je prejel nagrado za najboljšega igralca v dramski seriji za Zadnji med nami (The Last of Us), saj je trojica iz serije Nasledstvo – Brian Cox, Kieran Culkin in Matthew Macfadyen – veljala za favorite. "To je narobe iz več razlogov. Malce sem pijan. Mislil sem, da bi se lahko napil," je dejal vidno osupel Pascal.

Po lastnih besedah
Po lastnih besedah "malce pijan" igralec Pedro Pascal med zahvalnim govorom. Foto: AP

Letošnja podelitev nagrad SAG sledi naporni večmesečni stavki, v kateri je sindikat SAG-AFTRA bojeval ogorčen boj zaradi številnih vprašanj. Velik del prekinitve dela je bil posledica sprememb v filmski in televizijski industriji, ki so jih prinesli pretakanje in velike spremembe, ki jih je vodil Netflix.

Barbra Streisand je prejela letošnjo nagrado SAG za življenjsko delo, ki sta ji jo podelila Jennifer Aniston in Bradley Cooper, še piše AP.