Harvey Weinstein. Foto: Reuters
Harvey Weinstein. Foto: Reuters

70-letni dobitnik oskarja že prestaja 23-letno zaporno kazen, potem ko je bil zaradi spolne zlorabe pred dvema letoma obsojen v New Yorku. V Los Angelesu so ga posilstva in spolnega napada v obdobju od leta 2004 do 2013 obtožile štiri ženske.

Na dvomesečnem sojenju so priče razkrile, kako je Weinstein izrabil svoj vpliv in ženske prisilil v zasebna srečanja, med katrimi jih je potem spolno napadel.

70-letniku grozi do 24 let zapora, potem ko je bil pred dvema leta že obsojen na 23 let zapora.

Weinstein kriv posilstva in še dveh spolnih napadov

V ponedeljek so odločili, da je kriv posilstva in dveh spolnih napadov, ena od žrtev je nastopala pod imenom Jane Doe 1, da bi tako zaščitili njeno zasebnost. Kot poroča BBC, je to v Rusiji rojena manekenka, ki je pričala, da je bila leta 2013 v Los Angelesu, kjer se je udeležila festivala italijanskega filma, ko je Weinstein nepovabljen vstopil v njeno hotelsko sobo in jo posilil. "Harvey Weinstein je tiste noči leta 2013 za vedno uničil del mene. In to se ne bo nikoli spremenilo." Kot je dejala, je bil sodni proces brutalen, upa pa, da Weinstein nikoli več ne bo zapustil zaporne celice.

Glede obtožb Jennifer Siebel Newsom, žene kalifornijskega guvernerja Gavina Newsoma, in ženske, znane pod imenom Jane Doe 2, se porota ni izrekla. Prav tako je bil oproščen v obtožnici, ki jo je proti njemu vložila ženska, znana pod imenom Jane Doe 3.

Porota, ki jo je sestavljalo osem moških in štiri ženske, je obtožnice o posilstvu in štirih drugih spolnih napadih pretresala devet dni.