Miloš Biković na rdeči preprogi 43. mednarodnega filmskega festivala v Moskvi leta 2021. Foto: EPA
Miloš Biković na rdeči preprogi 43. mednarodnega filmskega festivala v Moskvi leta 2021. Foto: EPA

Srbski igralec Miloš Biković je leta 2021 dobil rusko državljanstvo, priznanje za zasluge k ruski kulturi in umetnosti pa mu je osebno izročil predsednik Vladimir Putin. Leta 2019 je v nekem intervjuju povedal, da mu je bil "iz razlogov državne varnosti" prepovedan vstop v Ukrajino.

Na začetku tega meseca je HBO razkril igralsko zasedbo težko pričakovane tretje sezone razredne satire Beli lotos; po Havajih in Siciliji se snemanje seli na Tajsko. Petične goste luksuznega letovišča bodo med drugim igrali Leslie Bibb, Dom Hetrakul, Jason Isaacs, Michelle Monaghan, Parker Posey in Miloš Biković.

Zunanje ministrstvo tvita o serijah
Ukrajinske uporabnike družbenih omrežij je novica razburila takoj, ko je postala javna. "Miloš Biković, srbski igralec, ki Rusijo podpira že od začetka napada na Ukrajino, bo nastopil v tretji sezoni HBO-jevega Belega lotosa," je v sredo na družbenih omrežjih tvitnilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. "HBO, se vam zdi prav, da sodelujete s človekom, ki podpira genocid in krši mednarodne zakone?" HBO se na tvit (in na prošnje za izjavo) še ni odzval.

36-letni Biković je nastopil že v številnih ruskih produkcijah in večkrat javno izrazil svoje občudovanje ruske kulture. Po navedbah Kijeva je serije snemal tudi na Krimu, polotoku, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, ter javno podprl Rusijo v vojni.

Putin je Bikoviću Puškinovo medaljo, eno najvišjih ruskih nagrad na področju kulture, izročil leta 2018 na slovesnosti v Kremlju. Tudi rusko državljanstvo je igralec dobil s predsedniškim odlokom leta 2021. "V veliko čast mi je, da danes lahko rečem: Rusija je moja domovina," je takrat zapisal na Instagramu in dodal, da je "aktiven član ruske družbe".

Razredni boj pred kuliso raja
Podrobnosti tretje sezone kritiško hvaljene in ene bolj priljubljenih HBO-jevih serij zadnjih let še niso znane. Osnovna premisa bo verjetno sledila tistemu, kar poznamo – v letovišču Beli lotos se bo nastanila skupina bogatih gostov, ki se bolj ali manj izživlja nad podplačanim lokalnim prebivalstvom, manjkalo pa verjetno ne bo niti truplo. Avtor Belega lotosa Mike White je že pred časom namignil, da bi se tretja sezona lahko odvijala v Aziji in se osredotočala na "smrt ter vzhodnjaško religijo in duhovnost".