Ewen MacIntosh je umrl 19. februarja v domu za ostarele v Darlingtonu v Angliji. Znano je, da je imel težave z zdravjem v zadnjih dveh letih pred smrtjo, je poročal BBC.

Ewen MacIntosh (25. december 1973–19. februar 2024). Foto: IMDb
Ewen MacIntosh (25. december 1973–19. februar 2024). Foto: IMDb

Izvorno britansko različico Pisarne (The Office) so snemali med letoma 2001 in 2003. Serija, posneta v lažnem dokumentarnem slogu, ki je postavljena v precej depresivno pisarniško okolje, je bila deležna besed hvale tako kritikov kot gledalcev tudi zaradi realistične upodobitve običajnih enoličnih delovnih razmer.

Ricky Gervais v vlogi  Davida Brenta. Foto: IMDb
Ricky Gervais v vlogi Davida Brenta. Foto: IMDb

MacIntosh je upodabljal Keitha Bishopa, znanega kot Veliki Keith, porogljivega računovodjo, ki sanjari, da bi imel velike didžejevske nastope. Ricky Gervais je nastopal v vlogi Davida Brenta, generalnega direktorja podružnice podjetja Wernham Hogg, ki prodaja papir in papirno galanterijo.

Uspeh serije je privedel do ameriške različice, ki so jo snemali kar devet sezon, in sicer med letoma 2005 in 2013. V tej različici je v Gervaisovi vlogi nastopal Steve Carrell, v MacIntoshevi vlogi pa Brian Baumgartner. Serija je doživela še več različic, med drugim so jo snemali na Češkem, Poljskem in Finskem, pa v Čilu, Kanadi, Franciji in Nemčiji ter tudi v Savdski Arabiji in Izraelu. Letos prihaja še avstralska različica.

Ewen MacIntosh kot Veliki Keith. Foto: IMDb
Ewen MacIntosh kot Veliki Keith. Foto: IMDb

MacIntosh je bil znano ime na britanski sceni komikov. Po Pisarni je nastopil v serijah, kot sta Miranda (2009–2015) in Little Britain (2003–2006). Leta 2002 se je pojavil tudi v Netflixovi seriji After Life, ki jo je prav tako ustvaril Gervais.

Novico o smrti Ewena MacIntosha je na družbenih omrežjih sporočila družba JustRight Management: "Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl naš ljubljeni komični virtuoz Ewen MacIntosh," so objavili. "S težkim srcem lahko potrdim zelo žalostno novico o smrti našega klienta Ewena. Ewen je bil čudovit igralec in še boljši človek. Ljudi je spravljal v smeh in imel je tako dobro srce. Dotaknil se je življenj vseh, ki so prišli v stik z njim," pa je za CNN sporočil igralčev menedžer.

Gervais je kolegu v slovo objavil več zapisov na omrežju X. "Izjemno žalostna novica. Zelo zabaven in zelo ljubek Ewen MacIntosh, ki ga številni poznajo kot Velikega Keitha iz Pisarne, je umrl. Absolutni original. RIP," je bilo mogoče prebrati v prvi od objav. "Bil je edinstveno smešen človek, ki je ukradel vsak prizor, v katerem je bil. Popolnoma enkraten. Tragična izguba," pa je zapisal Stephen Merchant, sorežiser in soscenarist Pisarne.

Matt Lucas, eden od scenaristov serije Little Britain je zapisal: "Tako žalostno je slišati o smrti Ewena MacIntosha. Imeli smo srečo, da se je pojavil v Little Britain. Bil je ljubezniv, pameten in skromen ter seveda sijajno zabaven." Z zapisom na Instagramu se je od MacIntosha poslovila tudi Miranda Hart, scenaristka, igralka in glavna protagonistka serije Miranda. "Pravkar sem slišala zelo žalostno novico o smrti Ewena MacIntosha. Bila sva istih let in najine poti so se večkrat križale, saj sva se trudila, da sva bila duhovita in sva od tega živela. Ni bilo vedno mogoče, vendar nama je uspelo in vesela sem, da sva lahko skupaj posnela kakšen prizor. Hvala xx," je zapisala.