Umrl je le dan pred podelitvijo častne nagrade goya, španskega ekvivalenta oskarjem, ki so mu ga nameravali podeliti za njegovo dolgoletno kariero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Carlos Saura Atarés (4. januar 1932–10. februar 2023). Foto: EPA
Carlos Saura Atarés (4. januar 1932–10. februar 2023). Foto: EPA

"Umrl je danes na svojem domu v starosti 91 let, obkrožen s svojimi najdražjimi," je Španska filmska akademija zapisala na Twitterju in ga opisala kot enega najpomembnejših filmskih ustvarjalcev v zgodovini španske kinematografije. Poleg Luisa Buñuela in Pedra Almodóvarja velja za enega izmed velikanov španskega filma.

Saura se je rodil 4. januarja 1932 v mestu Huesca na severovzhodu države. Znan je bil po svoji "nenehni dejavnosti" in "ljubezni do svoje obrti, ki se je nadaljevala do zadnjega".

"Vse nagrade, ki si jih je mogoče zamisliti"
"Odšel je Carlos Saura, filmski ustvarjalec, fotograf, scenograf in vsestranski umetnik,"
je tvitnil minister za kulturo Miquel Iceta. Dodal je, da je Saura v karieri prejel "vse nagrade, ki si jih je mogoče zamisliti".

V svojih zgodnjih letih se je osredotočal na družbene problematike, mednarodno priznanje pa je prvič dobil s filmom Lov (1966), kritiko režima diktatorja Francisca Franca, za katerega je prejel drugo največjo nagrado na filmskem festivalu v Berlinu – srebrnega medveda.

Slovita trilogija dramsko-glasbenih filmov
Po koncu diktature s Francovo smrtjo leta 1975 se je osredotočil na svojo ljubezen do glasbe in plesa v trilogiji dramsko-glasbenih filmov, ki je nastala v osemdesetih letih: Krvava poroka, Carmen in El amor brujo.

Številni kritiki sicer menijo, da je njegovo najboljše delo film Cria Cuervos iz leta 1975, alegorija diktature, ki je dušila njegovo državo do istega leta in je leto pozneje prejela veliko nagrado žirije na canskem festivalu.

Foto: EPA
Foto: EPA

V pol stoletja delovanja je Saura režiral približno petdeset filmov in bil za številne tudi nagrajen. Za film Carmen na glasbo iz istoimenske opere Georgesa Bizeta je prejel britansko bafto, za film Deprisa, deprisa zlatega medveda v Berlinu, za film Sestrična Angelica nagrado žirije v Cannesu. Evropska filmska akademija (EFA) mu je leta 2004 podelila nagrado za življenjsko delo.

Med njegovimi partnericami v zasebnem življenju je bila ameriška igralka Geraldine Chaplin, s katero sta prvič sodelovala leta 1967 v trilerju Peppermint Frappé in skupno posnela devet filmov, vključno z za oskarja nominiranim Mama Turns 100, ter ostala v razmerju do leta 1979. Saura je bil sicer trikrat poročen, z Adelo Medrano, Mercedes Pérez in Eulalio Ramón, ter imel sedem otrok, še poroča Guardian.

Igralec Antonio Banderas, ki je nastopil v dveh njegovih filmih, trilerju iz leta 1993 ¡Dispara! in ljubezensko dramo Los Zancos iz leta 1984, je na družbenih omrežjih zapisal: "S Carlosom Sauro umira izjemno pomemben del zgodovine španskega filma. Za seboj je pustil delo, ki je nepogrešljivo, ko gre za globoko razmišljanje o tem, kako se ljudje obnašajo. Počivaj v miru, prijatelj."