Jacques Perrin (13. julij 1941–21. april 2022). Foto: EPA
Jacques Perrin (13. julij 1941–21. april 2022). Foto: EPA

"Družina vas v neizmerni žalosti obvešča o smrti filmskega ustvarjalca Jacquesa Perrina, ki je umrl v četrtek, 21. aprila, v Parizu. Poslovil se je mirno," je v izjavi družine, ki jo je francoski tiskovni agenciji AFP poslal njegov sin Mathieu Simonet.

Domač tako v francoskem kot italijanskem filmu
Jacques Perrin
se je rodil v Parizu 13. julija leta 1941. V svoji dolgi karieri, ki sega od 50. let minulega stoletja do danes, je nastopil v več kot 70 filmih. Zanj je veljalo, da je bil enakovredno doma tako v francoski kot italijanski kinematografiji.

Svojo prvo glavno vlogo je odigral leta 1961 ob italijanski divi Claudii Cardinale v filmu Dekle s kovčkom. Leto pozneje pa je ob francoski divi Catherine Deneuve zaigral v filmu In Satan vodi predstavo. Perrin je svojo najslavnejšo vlogo odigral v filmu Kino Paradiž, v katerem je upodobil odraslega režiserja Salvatoreja, ki se spominja otroštva na Siciliji.

V zgodovino kinematografije se je zapisal tudi kot koproducent približno 15 filmov, vključno s filmom Costa-Gavrasa, naslovljenim Z (1969), ki je prejel oskarja za najboljši tuji film in najboljšo filmsko montažo, in Zbor (2004), ki ga je režiral njegov nečak Christophe Barratier. Film Zbor je bil v Franciji zelo gledan, saj so v kinodvoranah prodali 8,6 milijona vstopnic.

Tudi predan naravovarstvenik
Gledalstvo si je Jacquesa Perrina zapomnilo predvsem po njegovih sivih laseh in mehkem glasu, zaradi česar je pogosto upodabljal vojaške častnike. Kot predan naravovarstvenik je koproduciral več dokumentarnih filmov, vključno z Opičjim narodom, Mikrokozmosom in Himalajo.

Še letos je zaigral v filmu Goljat. Foto: IMDb
Še letos je zaigral v filmu Goljat. Foto: IMDb

Sorežiral je tudi druge filme, med drugim za oskarja nominirana Krilata migracija (2001) in Oceani, ki je leta 2011 prejel nagrado cesar za najboljši dokumentarni film. Svojo zadnjo filmsko vlogo je odigral v okoljskem trilerju Goljat, ki nosi letnico nastanka 2022. Tudi ta vloga je odrazila njegovo globoko zanimanje za svet narave.

"Jacques je bil poosebljen čisti šarm. Uspelo mu je vse, česar se je dotaknil," je tvitnil nekdanji predsednik canskega filmskega festivala Gilles Jacob. "Je eden najbolj subtilnih, najzanimivejših francoskih producentov," pa je izjavil Costa-Gavras in ga opisal kot "človeka z veliko radovednostjo in tudi izjemno prijaznostjo". "Občudoval sem Jacquesa Perrina in nato sem imel priložnost z njim posneti film. Zaradi njegovega talenta, pripravljenosti in prijaznosti sem ga po snemanju še bolj občudoval," pa je dejal režiser filma Mali poročnik Xavier Beauvois.