Sean Connery (25. avgust 1930-31. oktober 2020). Foto: Reuters
Sean Connery (25. avgust 1930-31. oktober 2020). Foto: Reuters

Do leta 1983 je nastopil v sedmih filmih o tajnem agentu 007, ki ga je ustvaril angleški pisatelj Ian Fleming. Nekateri so menili, da bo vloga Jamesa Bonda popolnoma zaznamovala njegovo kariero.

Z oskarjem za stransko vlogo so ga ovenčali leta 1988. Foto: AP
Z oskarjem za stransko vlogo so ga ovenčali leta 1988. Foto: AP

Vendar je v nasprotju s pričakovanji postal eden najvidnejših igralcev svoje generacije in zaigral v množici filmov, ki so se za vedno zapisali v zgodovino. Leta 1988 mu je film Nedotakljivi, v katerem je upodobil irskega policista, prinesel oskarja in zlati globus za stransko vlogo.

Morda nisem najboljši igralec, še slabši pa bi bil, če bi počel kaj drugega.

Sean Connery

Ime mi je Bond ... James Bond
Sicer pa je Jamesa Bonda upodobil v prvih petih filmih: Dr. No (1962), Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) in Živiš le dvakrat (1967). V slavnega tajnega agenta se je nato znova prelevil v filmih Diamanti so večni (1971) in Nikoli ne reci nikoli (1983). Naslov slednjega naj bi predlagala celo Conneryjeva žena, saj se je ta po njenih besedah nekoč zaklel, da ne bo nikoli več upodobil Bonda.

Producenta franšize o Jamesu Bondu Michael G. Wilson in Barbara Broccoli sta po pisanju BBC-ja sporočila, da ju je novica o Conneryjevi smrti potolkla. "Bil je prvi in za vedno si ga bomo zapomnili kot prvotnega Jamesa Bonda, katerega neizbrisni vstop v zgodovino kinematografije se je začel, ko je izrekel tiste nepozabne besede ‘Ime mi je Bond ... James Bond’". Dodala sta: "Svet je revolucioniral s svojo odločno in duhovito upodobitvijo seksi in karizmatičnega tajnega agenta. Nedvomno je v veliki meri odgovoren za uspeh te serije filmov in večno mu bomo hvaležni."

Na snemanju filma Goldfinger. Foto: AP
Na snemanju filma Goldfinger. Foto: AP

Velja omeniti, da Connery v vlogi Bonda filmskim kritikom sprva ni bil po godu - nekatere kritike so bile nič manj kot neusmiljene -, občinstvo pa ga je takoj vzljubilo. Že film Dr. No je bil ogromna uspešnica in je ustvarjalcem prinesel velike vsote denarja. Zgodba britanskega tajnega agenta se je proslavila tudi v ZDA, predsednik John Kennedy si je zaželel celo zasebno projekcijo filma v Beli hiši.

Sean Connery je bil prvi in nedvomno najslavnejši James Bond. Foto: Wikipedia Commons
Sean Connery je bil prvi in nedvomno najslavnejši James Bond. Foto: Wikipedia Commons

Vendar za razliko od Flemingovega junaka, ki se je izobraževal na prestižnem Etonu, je v Edinburgu rojeni Connery prihajal iz delavske družine in se je na igralsko pot podal pri starosti 23 let. Pred tem je opravljal več različnih del, med drugim je dostavljal mleko in vozil tovornjak, v prostem času se je posvečal bodibildingu. Kot je nekoč povedal sam, je izbiral med igralstvom in profesionalnim nogometom – odločitev za igralski poklic pa je pozneje označil za eno svojih pametnejših potez. Skozi kariero je nastopil v več kot 90 filmih.

"Damam bo všeč ..."
Pri 27 letih je odigral prvo večjo vlogo, ko je nastopil v filmu No Road Back v režiji Montgomeryja Tullyja, sledile so številne vloge tako na velikem platnu kot v televizijskih serijah in filmih. Med njimi velja izpostaviti vlogi v ekranizacijah Macbetha in Ane Karenine, obe sta bili posneti leta 1961.

Vloga v filmu Ime rože, posnetem po romanu Umberta Eca, je Conneryju prinesla bafto. Foto: Amazon
Vloga v filmu Ime rože, posnetem po romanu Umberta Eca, je Conneryju prinesla bafto. Foto: Amazon

Sicer pa je svojo prvo glavno vlogo odigral leta 1957 v filmu Blood Money, britanski adaptaciji hollywoodskega Requiem for a Heavyweight. V izvirniku je glavnega protagonista – boksarja, čigar kariera je v zatonu – upodobil Jack Palance, ki pa se ni želel podati v London za snemanje adaptacije. Pravzaprav je nato z naslednjimi in še kako resničnimi besedami režiserjeva žena predlagala Conneryja: "Damam bo všeč."

Videti ga je bilo mogoče v številnih kultnih filmih, kot so Marnie Alfreda Hitchcocka (1964), Umor na Orient ekspresu Sidneyja Lumeta (1974), Ime rože Jean-Jacquesa Annauda (1986), Highlander Russella Mulcahyja (1986), Indiana Jones in Zadnji križarski pohod Stevena Spielberga (1989), Vzhajajoče sonce Philipa Kaufmana (1993) in Družba pravih gospodov Stephena Norringtona (2003). Še posebej je blestel v Lovu na Rdeči oktober, ki ga je leta 1990 režiral John McTiernan, in šest let pozneje še v filmu Alcatraz (The Rock) v režiji Michaela Baya.

Sean Connery je bil dolgoletni zagovornik škotske neodvisnosti. Foto: Reuters
Sean Connery je bil dolgoletni zagovornik škotske neodvisnosti. Foto: Reuters

Življenje mimo hollywoodskega blišča
Connery se je od igralstva upokojil leta 2006, šest let pred tem mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv. Sicer pa je bil dolgoletni zagovornik škotske neodvisnosti in je v intervjujih pred referendumom leta 2014 dejal, da bi se nemara vrnil s svojega domovanja na Bahamih in znova živel na Škotskem, če bi glasovali za odcepitev od Velike Britanije. Bil je tudi podpornik različnih okoljevarstvenih organizacij.

Svojo naglo jezo in "čemernost" je pripisoval keltskim genom. "Moje stališče je, da če hočeš v življenju priti kamor koli, moraš biti nedružaben," je nekoč dejal. "V nasprotnem primeru te bodo na koncu požrli." Znano je, da nikoli ni maral hollywoodskega življenjskega sloga in se je raje predajal igranju golfa na svojih domovanjih v Španiji, na Portugalskem in Karibih.

Nič manj kot škotski nacionalni zaklad
Leta 1989 so ga v reviji People izglasovali za najbolj seksi živečega moškega, desetletje pozneje pa še za najbolj seksi moškega stoletja. Istega leta je prejel tudi priznanje Kennedy Center Honors za življenjske dosežke. Leta 2004 so ga bralci škotskega časopisa The Sunday Herald izbrali za največjega živečega Škota, v raziskavi EuroMillions pa je bil izglasovan za največji živeči nacionalni zaklad Škotske.

Na posnetku z ženo ob podelitvi viteškega naziva v letu 2000. Foto: Reuters
Na posnetku z ženo ob podelitvi viteškega naziva v letu 2000. Foto: Reuters

V 70. letih minulega stoletja je v Maroku spoznal umetnico Micheline Roquebrune, s katero se je poročil leta 1975, par pa je ostal poročen vse do njegove smrti. Sin Jason se mu je rodil leta 1963 v zakonu z igralko Diane Cilento, s katero je bil poročen med letoma 1962 in 1973.

Slovo v družinskem krogu na bahamskem domovanju
Novico o smrti nedvomno najslavnejšega škotskega igralca je sporočila njegova družina. Sin Jason Connery je dejal, da je imel njegov oče "ob sebi velik del družine, ki je lahko bila na Bahamih", ko je čez noč umrl v tamkajšnji prestolnici Nassau.

"Vsi si prizadevamo razumeti ta ogromni dogodek, saj se je zgodil šele pred kratkim, čeprav se je moj oče že nekaj časa slabo počutil," je še dejal. "Žalosten dan za vse, ki so poznali in ljubili mojega očeta, pa tudi žalostna izguba za vse ljudi po vsem svetu, ki so uživali v čudovitem daru, ki ga je imel kot igralec," je po pisanju BBC-ja še dodal igralčev sin.

Umrl je Sean Connery, eden največjih igralcev našega časa