Richard Lewis (1947–2024). Foto: Reuters
Richard Lewis (1947–2024). Foto: Reuters

Začel na malih zaslonih, nadaljeval na filmskem platnu
Novico o Lewisovem slovesu je sporočil njegov predstavnik za stike z javnostjo Jeff Abraham. Po njegovih besedah je v torek na svojem domu v Los Angelesu mirno umrl zaradi srčnega zastoja. Lewis je aprila lani sporočil, da ima Parkinsonovo bolezen, in napovedal upokojitev.
Lewis je nase prvič opozoril leta 1974 v oddaji The Tonight Show Starring Johnny Carson in postal nepogrešljiv člen ameriških večernih komičnih oddaj. V osemdesetih letih je s razcvetom televizijskih šovov cvetela tudi njegova kariera.

Pozneje se je preizkusil tudi kot igralec in med drugim nastopil ob Jamie Lee Curtis v komediji Anything but Love, v parodiji Mela Brooksa Robin Hood: Možje v pajkicah pa je bil princ. Na svoji igralski poti se ni zavezal zgolj žanru komedije, ampak zaigral tudi v drami – leta 1995 je bil alkoholik v filmu Drunks.

Richard Lewis se je s stand-up komedijo ukvarjal 50 let. Foto: Reuters
Richard Lewis se je s stand-up komedijo ukvarjal 50 let. Foto: Reuters

Več let je ob svojem prijatelju Larryju Davidu igral samega sebe v priljubljeni humoristični oddaji Nikar tako živahno. Kot je Lewis nekoč dejal, je David, ki je tudi avtor serije, prišel na idejo, da bi, podobno kot on sam, tudi prijatelj igral samega sebe. "Izjemno edinstveno je biti v prizoru, kjer drugi igralci igrajo nekoga drugega, jaz pa samega sebe," je pred slabim mesecem povedal v pogovoru za Vanity Fair.

Lewis in David sta imela dolgo zgodovino. Poznala in prijateljevala sta od 20 let, prav iz prijateljstva je David izhajal, ko je Lewisa povabil k sodelovanju. Lewis je Davida označil za najboljšega prijatelja, ki si ga lahko zamisliš, o seriji pa, da mu daje nove možnosti, kako Larryju izraziti svoja čustva, "saj sta najstarejša prijatelja".

Z Rihardom sva rojena v isti bolnišnici tri dni narazen. Večino mojega življenja mi je bil kot brat. Premogel je redek preplet najbolj zabavne in najbolj prijazne osebe. Vendar danes me je spravil do joka in zato mu ne bom nikoli odpustil.

Larry David

Neprekosljiv talent
Kljub delni upokojitvi ga je mogoče videti v 12. (in tudi zadnji) sezoni serije, ki se trenutno predvaja na HBO-ju. Predstavnik HBO-ja jo Lewisu zapisal, da "briljantnost njegovega humorja, bistrost in talent nimajo primerjave". "Richard bo vedno cenjen član družin HBO-ja in serije Nikar tako živahno. Izrekamo iskreno sožalje njegovi družini, prijateljem in vsem oboževalcem, ki so računali na Richarda, da jim dneve polepša s smehom," so zapisali v izjavi za javnost.

Ko je Larry David izvedel, da prijatelja ni več, je za CNN zapisal: "Z Rihardom sva rojena v isti bolnišnici tri dni narazen. Večino mojega življenja mi je bil kot brat. Premogel je redek preplet najzabavnejše in najprijaznejše osebe. Vendar danes me je spravil do joka in tega mu ne bom nikoli odpustil."

Zadnja sezona legendarne humoristične nanizanke
Prav decembra lani je David, med drugim tudi soavtor kultnega Seinfelda, po skoraj 25 letih sporočil, da bo dvanajsta sezona z emmyjem nagrajene nanizanke Nikar tako živahno tudi zadnja. Nikar tako živahno, ki podobno kot Seinfeld temelji na povsem banalnih prigodah iz vsakdanjega življenja, je HBO-jeva humoristična nanizanka z najdaljšim stažem.

Lani je razkril, da ima Parkinsonovo bolezen, in napovedal upokojitev. Foto: Reuters
Lani je razkril, da ima Parkinsonovo bolezen, in napovedal upokojitev. Foto: Reuters

Odkrito govoril o spopadanju z zasvojenostjo
Lewis je odkrito govoril o boju z alkoholizmom in zasvojenostjo. Leta 2017 je v pogovoru za CNN spregovoril o pozitivnem vplivu, ki ga je imela abstinenca na njegovo kariero. "Šele, ko sem priznal, da sem pijanec in alkoholik ... ko sem se streznil, je moja komedija zame zaživela, saj sem bil takrat na odru zares lahko jaz." S stand-up komedijo (v tej je nasmejal predvsem s šalami na račun lastnih bojev in težav) se je ukvarjal pet desetletij, zadnjič se je priklonil občinstvu leta 2018. "Del mene ne bo nikoli popolnoma srečen," je leta 2020 dejal v intervjuju za Washington Post. Pa vendar je v istem času dejal: "Vesel sem, da sem živ. Hvaležen sem za tiste, ki so v mojem življenju. Imam sijajne prijatelje, krasno ženo, psa in lepo kariero."