Donald Sutherland (1935–2024). Foto: EPA
Donald Sutherland (1935–2024). Foto: EPA

Kanadčan je bil cenjen kot eden najbolj vsestranskih igralcev, njegova kariera pa se je raztezala čez šest desetletij. Med drugim smo ga lahko videli tudi v filmih Kellyjevi junaki (1970), Klute (1971), Invazija tretjih bitij, (1978) in Navadni ljudje (1980). Nastopal je tudi na malih zaslonih – med drugim v seriji Umazan, seksi denar, prav prisoten pa je bil tudi na gledaliških odrih.

Umrl je danes v Miamiju po dolgi bolezni. Novico o igralčevi smrti so potrdili njegovi predstavniki, na družbenih omrežjih pa je žalostno vest delil tudi njegov sin, prav tako igralec Kiefer Sutherland.

"Po mojem mnenju eden najpomembnejših igralcev v zgodovini filma"
"S težkim srcem sporočam, da je umrl moj oče, Donald Sutherland. Po mojem mnenju eden najpomembnejših igralcev v zgodovini filma,"
je zapisal. In še: "Nobene vloge se ni prestrašil, naj je šlo za dober, slab ali grd lik. Rad je imel svoje delo, počel je to, kar je imel rad. In več od tega si človek ne more želeti. Imel je lepo življenje." Vzroka smrti z javnostjo ni delil.

Donald Sutherland se je na filmskih platnih in televizijskih zaslonih pojavljal od konca 60. let preteklega stoletja, v zadnjem obdobju pa je gledalcem najbolj ostal v spominu z vlogo predsednika Snowa v filmih Igre lakote.

Na platnu več kot šest desetletij, ustvaril več kot 190 vlog
V dolgi karieri je nastopil v več kot 190 filmih in tv-serijah. Za nobeno o številnih vlog ni osvojil večjih filmskih nagrad in veljal za enega najboljših igralcev, ki nikoli niso bili nominirani za oskarja. Leta 2017 je Ameriška filmska akademija "popravila napako" in mu podelila častni kipec. Dvakrat je osvojil zlati globus, in sicer za stranski vlogi v tv-filmih Državljan X (in 1996) in Pot do vojne (in 2003).

Donald Sutherland je leta 2017 prejel častnega oskarja. Foto: EPA
Donald Sutherland je leta 2017 prejel častnega oskarja. Foto: EPA

Od 70. let naprej si je zagotovil mesto med najvidnejšimi igralci v Hollywoodu. Znan po svojem nekonvencionalnem videzu in protejskih igralskih sposobnostih je filmski svet obogatil s širokim diapazonom zapomnljivih likov. Bil je vojaški zdravnik v komediji M*A*S*H (1970), zbadljiv poveljnik v Kellyjevih junakih in detektiv v majhnem mestu v filmu Klute. Z upodobitvijo predsednika distopičnega sveta Iger lakote pa je pred dobrim desetletjem osvojil nove generacije oboževalcev.

"Želim si, da bi se lahko zahvalil vsem likom, ki sem jih odigral, da bi se jim zahvalil, ker sem lahko izkoristil njihova življenja, da sem poučil samega sebe," je leta 2017 dejal ob prevzemu častnega oskarja.

Slavni Hawkeye Pierce
Rodil se je leta 1935 v provinci New Brunswick v Kanadi, odraščal pa v Novi Škotski. Z igro se je ukvarjal že med študijem, nato pa se je v želji, da bi se izpopolnil, preselil v Veliko Britanijo. Sledila je selitev v ZDA, kjer je leta 1967 preboj doživel v vojnem filmu Ducat umazanih, zaslovel je tri leta pozneje v vlogi Hawkeyeja Piercea v filmu o vojaški bolnišnici v času korejske vojne režiserja Roberta Altmana M*A*S*H. Film, na katerem je pozneje temeljila tudi serija, je bil eden od popkulturnih fenomenov, ki so med številnimi Američani med vietnamsko vojno prebudili protivojno držo.

Glasen nasprotnik vojne v Vietnamu
V 70. letih 20. stoletja je bil tudi sam dejaven aktivist in je glasno nasprotoval ameriški vojni v Vietnamu. V tem duhu je sodeloval v satiričnem dokumentarnem filmu z igralko Jane Fonda, s katero sta bila dve leti tudi v zvezi. Leta 2017 je prišlo v javnost, da je bil kot glasen protivojni aktivist med letoma 1971 in 1973 na seznamu Ameriške Nacionalne varnostne agencije.

Nora šola iz leta 1978 je povsem drugačen film od tega, kar je snemal dotlej. V tem igra Sutherland profesorja, ki se zaplete z dekletom člana študentske bratovščine. Spet drugačna je bila znanstvena fantastika Invazija tretjih bitij, uspešna priredba klasike iz leta 1956. Leta 1980 je ob Mary Tyler Moore in Timothyju Huttonu zaigral v režijskem prvencu Roberta Redforda Navadni ljudje, ki je leta 1980 osvojil štiri oskarje, tudi za najboljši film. V 90. letih smo ga med drugim videli v filmih JFK (1991), Izbruh (1995), Čas za ubijanje (1996), Instinkt (1999), v naslednjem desetletju pa Hladni vrh in Prevzetnost in pristranost (2005).

Zaznamoval je tudi italijansko kinematografijo - igral je v Casanovi Federica Fellinija in v epskem Dvajsetem stoletju Bernarda Bertoluccija.

Kot predsednik Snow v Igrah lakote. Foto: IMDb
Kot predsednik Snow v Igrah lakote. Foto: IMDb

Z Igrami lakote osvojil nove generacije
O eni od svojih najvidnejših vlog prejšnjega desetletja, zlobnem predsedniku Coriolanusu Snowu iz Iger lakote, je leta 2017 dejal: "Navsezadnje je moral voditi državo. Če ne drugega, jo je vsaj vodil, kar je več, kot lahko rečemo za nekatere ljudi."

Opisoval je trenutke z mladimi oboževalci, ki so po tej vlogi pristopali k njemu. "Na začetku Iger lakote je bilo zabavno, ko me je na letališču pogosto kdo pocukal za rokav. Pogledal sem dol, kjer me je gledala mlad človek, vedno dekle, nikoli fant. In njihova mati me je prosila, če bi se fotografiral z njeno hčerko. In ko sva stala drug ob drugem, da bi se fotografirala, je deklica po navadi rekla: 'Ali lahko gledate zlobno.'"

Donald Sutherland je bil cenjen kot eden najbolj vsestranskih igralcev. Foto: Reuters
Donald Sutherland je bil cenjen kot eden najbolj vsestranskih igralcev. Foto: Reuters

Po igralski poti sta mu sledila sinova Kiefer in Rossif, krajši čas pa tudi Angus, ki je sicer filmski producent. Skupno je imel pet otrok, igralka pa je tudi njegova vnukinja Sarah Sutherland. Poročen je bil trikrat, z Lois Hardwick med 1959 in 1966, Shirley Douglas (1966–1970)​ in Francine Racette, s katero se je poročil leta 1972.

Še letos naj bi izšli spomini igralca
Novembra bodo posmrtno izšli njegovi spomini z naslovom Made Up, But Still True (Izmišljeno, a še vedno resnično), ki naj bi, kot jo oglašujejo, predstavljala "necenzuriran pogled na njegovo življenje".

Igralcu se z zapisi na družbenih omrežjih poklanjajo številne osebe iz sveta filma. Režiser Ron Howard, s katerim sta sodelovala pri filmu Backdraft, ga je opisal kot "enega najbolj inteligentnih, zanimivih in navdihujočih igralcev vseh časov". Kanadski premier Justin Trudeau pa ga je v pogovoru z novinarji opisal kot moža močne prezence, odlične igre in "zares, zares velikega kanadskega igralca".

Poslovil se je Donald Sutherland