Richard Gere in Louis Gossett Jr. v prizoru iz filmske klasike Častnik in gentleman. Foto: IMDb
Richard Gere in Louis Gossett Jr. v prizoru iz filmske klasike Častnik in gentleman. Foto: IMDb

Novico o smrti igralca je za Associated Press (AP) potrdil njegov bratranec Neal L. Gossett. Po njegovih besedah je Louis Gossett Jr. umrl v petek zjutraj v Santa Monici v Kaliforniji, vzroka smrti za zdaj niso razkrili.

Louis Gossett Jr. se je na male zaslone prebil leta 1977 z vlogo enega izmed sužnjev v znameniti televizijski miniseriji Korenine (Roots), za katero je prejel nagrado emmy. V obsežni igralski zasedbi so bili še Ben Vereen, LeVar Burton in John Amos, ki so s serijo ali kasneje postali prepoznavna igralska imena.

Leta 1983 je postal šele tretji temnopolti nominiranec za oskarja v kategoriji stranskega igralca, čeprav Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti zlate kipce podeljuje že od leta 1929. Nominacija pa mu je prinesla tudi dejansko zmago, s čimer je postal prvi temnopolti igralec z oskarjem za stransko vlogo. Film Častnik in gentleman (An Officer and a Gentleman), v katerem je upodobil zastrašujočega inštruktorja marincev, mu je prinesel tudi nagrado zlati globus. V romantični drami v režiji Taylorja Hackforda sta v glavnih vlogah nastopila Richard Gere in Debra Winger. Film pa je znan tudi po pesmi Up Where We Belong, ki sta jo odpela Joe Cocker and Jennifer Warnes.

"Bolj kot kar koli drugega je bila to velika potrditev mojega položaja temnopoltega igralca," je leta 2010 zapisal v knjigi spominov Igralec in gospod (An Actor and a Gentleman). A so leta po prejemu oskarja prinesla tudi odvisnost od alkohola in kokaina. Za knjigo Dava Kargerja 50 Oscar Nights (50 oskarjevskih noči), ki je izšla letos, pa je povedal, da mu je oskar omogočil, da je lahko izbral dobre vloge v filmih, kot so Sadat iz leta 1983, Moj sovražnik (Enemy Mine) iz leta 1985 in Jekleni orel (Iron Eagle), ki ga je posnel leto kasneje.

Gossett je zaradi svojih mnogih izkušenj z rasizmom leta 1993 ustanovil sklad Eracism Foundation, da bi pomagal ustvariti svet, v katerem rasizem ne obstaja.

27. maja 1936 v Brooklynu v New Yorku rojeni Louis Gossett Jr. je obiskoval newyorško univerzo s štipendijo za košarko in dramo. Kmalu po študiju je že dobil igralske in pevske vloge v televizijskih oddajah, ki so jih vodili David Susskind, Ed Sullivan, Red Buttons, Merv Griffin, Jack Paar in Steve Allen.

Gossett se je v tistih letih spoprijateljil z Jamesom Deanom in študiral igro z Marilyn Monroe, Martinom Landauom in Steveom McQueenom v podružnici znamenitega Actors Studia, kjer je poučeval Frank Silvera. Leta 1959 mu je nastop v broadwajski produkciji A Raisin in the Sun (Rozina na soncu), v kateri so igrali tudi Sidney Poitier, Ruby Dee in Diana Sands, prinesel kritiško hvalo. Pet let kasneje pa je postal nesporna zvezda na Broadwayu, ko je zamenjal Billyja Danielsa v predstavi Golden Boy (Zlati fant), v kateri je nastopal Sammy Davis Jr. Leta 1968 je odigral svojo prvo glavno hollywoodsko vlogo v filmu Companions in Nightmare (Sopotniki v nočni mori), v katerem so nastopili še Melvyn Douglas, Anne Baxter in Patrick O'Neal.

Louis Gossett Jr. je še lani odigral vlogo trmastega patriarha v novi različici filma Barva škrlata (The Color Purple), ki je v kinodvorane v Sloveniji prišla pred nekaj dnevi.