Michael Gambon (1940–2023). Foto: Reuters
Michael Gambon (1940–2023). Foto: Reuters

Gambon je umrl v starosti 83 let, je sporočila njegova družina.

V svoji karieri je prejel mnogo nagrad, med drugim tudi štiri bafte. Foto: EPA
V svoji karieri je prejel mnogo nagrad, med drugim tudi štiri bafte. Foto: EPA

Igralsko kariero je začel z Laurenceom Olivierjem kot eden izmed začetnih članov britanskega kraljevega gledališča. Leta 1999 mu je takratna britanska kraljica Elizabeta II. za igralske dosežke podelila naziv vitez.

Med letoma 2004 in 2011 je navduševal staro in mlado, ki so gledali filme o čarovniku Harryju Potterju in njegovih dogodivščinah na čarovniški šoli Bradavičarka, saj je bil zelo prepričljiv kot ravnatelj Dumbledore. V tej vlogi je Gambon zamenjal umrlega Richarda Harrisa.

V svoji šest desetletij dolgi karieri je prejel mnogo nagrad, med drugim tri nagrade olivier, ki veljajo za najvišja priznanja v gledališču v Veliki Britaniji, dve nagradi igralskega ceha in štiri bafte.

Začetki v gledališču
Gambon je igralsko kariero začel v gledališču, kjer je nastopal v številnih uprizoritvah del Williama Shakespearja, med drugim v Othellu, ki je bila njegova prva predstava, ter Hamletu, Macbethu in Coriolanusu. Leta 1997 je v predstavi Skylight Davida Hara prvič nastopil tudi na Broadwayu, za kar je pozneje prejel tudi tonyja za najboljšega igralca.

Gambonova odrska persona je še posebej prepričala v mojstrski uprizoritvi Življenja Galileja ustanovitelja epskega gledališča Bertolta Brechta, v režiji Johna Dexterja.

Časopis The Sunday Times je njegov nastop pohvalil z "odločilni korak v smeri velike tragedije ... odlična igra", medtem ko so se mu sodelavci v garderobi poklonili z aplavzom.

Michael Gambon je v filmu nizozemskega režiserja Petra Greenawaya igral
Michael Gambon je v filmu nizozemskega režiserja Petra Greenawaya igral "Tatu", ki je predstavljal sadističnega moža "Žene" Georgine (Helen Mirren) in brutalnega gangsterja. Foto: IMDb

Od sadističnega brutalneža do ravnatelja Bradavičarke
Svojo filmsko kariero je Gambon začel leta 1965 s filmom Othello angleškega režiserja Stuarta Burga, pozneje pa je postal širše uveljavljen z vlogo sadističnega tatu v filmu Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec nizozemskega režiserja Petra Greenawaya, pozneje pa še s filmi Let bele golobice Iaina Softleyja, Insider Michaela Manna, Brezglavi jezdec Tima Burtona in s Hopperjevim Kraljevim govorom.

Pojavil se je tudi v Čudovitem lisjaku in Življenje pod vodo kultnega ameriškega režiserja Wesa Andersona, svetovno slavo pa je dokončno zapečatil z vlogo Albusa Dumbledorja, ki ga je prvič upodobil v tretjem delu franšize, Harry Potter in jetnik iz Azkabana. Igralec je nekoč izjavil, da ko igra Dumbledorja, ne igra zares: "Samo nadenem si brado in igram sebe, tako da to ni velik podvig. Nikoli se ne vživim v vlogo – vsaka vloga, ki jo igram, je le različica moje lastne osebnosti."

Gambon je nastopil tudi v Andersonovih filmih Čudoviti lisjak in Življenje pod vodo. Foto: IMDb
Gambon je nastopil tudi v Andersonovih filmih Čudoviti lisjak in Življenje pod vodo. Foto: IMDb

Gambon je imel opravljen tudi pilotski izpit in bil lastnik zasebnega letala, s katerim je pogosto priletel na snemalno lokacijo. Znan je bil tudi po veliki ljubezni do avtomobilov, zaradi katere je nastopil tudi v BBC-jevi seriji Top Gear. S suzukijem liano je dirkal tako agresivno, da je zadnji ovinek kroga zapeljal na dveh kolesih, zaradi česar so ga pozneje častno poimenovali "Gambonov kot".

Njegova družina je sporočila, da je igralec 28. septembra 2023 mirno umrl v bolnišnici.