Norman Jewison (1926–2024) je bil najbolj znan po družbeno ozaveščenih filmih.  Foto: AP
Norman Jewison (1926–2024) je bil najbolj znan po družbeno ozaveščenih filmih. Foto: AP

Jewison je umrl v soboto na svojem domu, je v ponedeljek potrdil njegov agent Jeff Sanderson.

Torontski filmski ustvarjalec je veljal za enega najpomembnejših režiserjev zadnjih štirih desetletij 20. stoletja. Cenjen je bil zlasti zaradi svoje sposobnosti snemanja filmov različnih žanrov; njegov opus se upira enoznačni kategorizaciji ali žanrskim opredelitvam.

Poleg drame V vročici noči, romantične komedije Mesečnica in muzikala Goslač na strehi (1971) je posnel tudi hladnovojno satiro Rusi prihajajo, Rusi prihajajo! ter provokativno rockovsko opero iz leta 1973 Jesus Christ Superstar.

Sodeloval je z nekaterimi največjimi hollywoodskimi zvezdami, denimo s Stevom McQueenom, Denzlom Washingtonom, Sidneyjem Poitierjem in pevko Cher. Zvezdnica je nastopila v filmu Mesečnica, ki je postala ena najbolj priljubljenih hollywoodskih romantičnih komedij. Za vlogo vdove iz Brooklyna, ki privoli v poroko z moškim (Danny Aiello), ki ga ne ljubi, nato pa se zaljubi v njegovega brata (Nicolas Cage), je prejela oskarja za najboljšo igralko.

Cher se je na družbenih omrežjih poslovila od "sladkega princa". "Hvala ti za eno največjih, najsrečnejših in najzabavnejših izkušenj v mojem življenju," je zapisala glede omenjene vloge.

Cher in Nicolas Cage v Mesečnici. Foto: IMDb
Cher in Nicolas Cage v Mesečnici. Foto: IMDb

Resnica ameriškega Juga
Kariero je Jewison začel na televiziji, nato pa se je na prelomu 60. let preselil v Hollywood. Njegova mladostna potovanja po ZDA v 40. letih 20. stoletja, ko je bil priča očitni rasni diskriminaciji temnopoltih na jugu, so vplivala zlasti na njegove tri drame V vročici noči, Vojakova zgodba in The Hurricane – resnična zgodba o boksarju, ki so ga po krivici obtožili umora.

Film V vročici noči je prejel oskarja za najboljši film, tudi sicer so njegovi filmi prejeli več nagrad Ameriške filmske akademije. Trikrat je bil tudi nominiran za najboljšega režiserja. Leta 1999 je od Akademije tako prejel častnega oskarja za življenjsko delo.

Kot dečka so ga v Torontu pogosto ustrahovali ljudje, ki so zaradi njegovega priimka mislili, da je Jud, se je pozneje spominjal režiser. Izhajal je sicer iz krščanske družine, vendar so ljudje tudi pozneje pogosto delali napačne zaključke.

Iz načelnih razlogov zapustil ZDA
Jewison je bil brezkompromisen liberalec, ki je sodeloval pri protestih za državljanske pravice v 60. letih prejšnjega stoletja, poznal je nekdanjega ameriškega državnega tožilca Roberta Kennedyja, pa tudi borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega.

Po atentatih na Kennedyja in Kinga leta 1968 se je zaradi razočaranja nad ameriško družbo odselil iz države. "Izgubil sem politični idealizem. Zato sem odšel, družino odpeljal spet v Kanado in raztrgal svoje zelene karte, česar mi otroci še vedno niso odpustili," je leta 2004 povedal za revijo Ottawa Citizen.