Peter Bogdanovich (30. julij 1939–6. januar 2022). Foto: AP
Peter Bogdanovich (30. julij 1939–6. januar 2022). Foto: AP

Peter Bogdanovich je na ustvarjalno pot sprva stopil v gledališču, pisal je tudi kritike in razprave o filmski umetnosti. Leta 1968 je posnel avtorski nizkoproračunski film Tarče (Targets), ki ga je v celoti ustvaril sam in z njim požel kritiško hvalo.

Bogdanovich je bil pripadnik t. i. novega Hollywooda, znanega tudi kot ameriški novi val, ki zajema kinematografijo mladih ameriških povojnih avtorjev, dejavnih od 60. do zgodnjih 80. let s skupnimi tematskimi in formalnimi značilnostmi. Šlo je za avtorske filme, ki so bili proti establišmentu, moralno sivi, družbenokritični, levičarski ali anarhični, formalno pa jih je določala prenova žanrov klasičnega hollywoodskega filma.

Prizor iz filma Zadnja predstava (1971).  Foto: AP
Prizor iz filma Zadnja predstava (1971). Foto: AP

Skupni podvig vzhajajočih hollywoodskih zvezd
Prvi večji uspeh, ki pa je zaznamoval tudi njegovo poznejšo kariero, je dosegel leta 1971 s filmom Zadnja predstava (Last Picture Show), v katerem sta glavni vlogi odigrala Jeff Bridges in Cybill Shepherd, takratni vzhajajoči zvezdi. Scenarij je ustvaril po delno avtobiografskem romanu istega naslova, ki ga je 1966 napisal Larry McMurtry. Celovečerec, ki se poglobi v provincialno moralo in socialne spremembe v teksaškem mestu, je bil deležen kar osmih oskarjevskih nominacij, med drugim za najboljšo režijo.

Peter Bogdanovich se je rodil 30. julija 1939 v Kingstonu v ameriški zvezni državi New York kot sin priseljencev, ki sta se v ZDA zatekla pred nacizmom: oče je bil srbski slikar Borislav Bogdanovich (1899–1970), mati Herma pa avstrijska Judinja.

Peter Bogdanovich na posnetku iz leta 1974. Foto: AP
Peter Bogdanovich na posnetku iz leta 1974. Foto: AP

Nepozabna oče in hči O'Neal
Med njegovimi bolj znanimi filmi je tudi Papirnati mesec (Paper Moon) iz leta 1973, postavljen v čas velike gospodarsk krize v ZDA, ki je bil tudi komercialno uspešen. V glavnih vlogah sta nastopila oče in hči Ryan in Tatum O'Neal, ki je s to vlogo postala najmlajša prejemnica oskarja v zgodovini.

Bogdanovich je med drugim znan še po filmih Zakaj te očka pušča samo? (What's Up, Doc?) iz leta 1972, Kino za groš (Nickelodeon) iz 1976, Dan, ko so se vsi smejali (They All Laughed) iz 1981, Maska (Mask) iz 1985 in Zaljubljeni popotnik (Texasville), ki ga je posnel leta 1990.

Vrnitev po dobrem desetletju
Leta 2014 se je vrnil s svojim prvim filmom po več kot desetletju. Komedija Takšna pač je (She's Funny That Way), v kateri sta nastopila Owen Wilson in Imogen Poots, je bila "praznovanje starega Hollywooda", je takrat zapisal BBC-jev filmski kritik.

Bogdanovich je prejel številne nagrade, med katerimi je tudi zlati pečat jugoslovanske kinoteke za izjemen prispevek k sedmi umetnosti. Podelili so mu ga leta 2012 in takrat je tudi obiskal domovino svojega očeta. Kljub številnim nagradam in nominacijam pa je med njegovimi lovorikami umanjkal oskar.

Peter Bogdanovich je umrl naravne smrti 6. januarja na svojem domu v Los Angelesu, je za BBC potrdil njegov agent.