Sodeloval je pri ustanovitvi centra Anthology Film Archives na ulici Lafayette 425, enega največjih in najpomembnejših repozitorijev avantgardnega filma na svetu. Foto: EPA
Sodeloval je pri ustanovitvi centra Anthology Film Archives na ulici Lafayette 425, enega največjih in najpomembnejših repozitorijev avantgardnega filma na svetu. Foto: EPA

Novico so sporočili iz centra Anthology Film Archives, ki ga je Mekas soustanovil. Med njegovimi najbolj znanimi filmi so As Walden (1969); Lost, Lost, Lost (1975); Spomini s potovanja v Litvo (Reminiscences of a Journey to Lithuania, 1972), Zefiro Torna (1992), in peturni As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty (2000). Ravno zadnji z naslovom najbolje opisuje njegovo umetniško pot: ko se je pomikal naprej, je občasno videl bežne utrinke lepote ‒ in ti so postali središče njegovih filmov in pesmi.

Povojna selitev v New York
Mekas se je rodil leta 1922 v litovski vasi Semeniškiai. Med drugo svetovno vojno je bil zaprt v nemškem delovnem taborišču blizu Hamburga, po vojni pa je sprva študiral filozofijo v Mainzu v Nemčiji, nato pa leta 1949 emigriral v New York, kjer je sčasoma postal steber neodvisnega filma. Bil je tudi novinar, kurator, zgodovinar in predstavnik ustvarjalcev alternativnih in eksperimentalnih filmov.

Leta 1954 je skupaj s svojim bratom Adolfasom Mekasom ustanovil filmsko revijo Film Culture, leta 1958 pa začel pisati filmske kritike za legendarni newyorški časopis The Village Voice.

Center Jonasa Mekasa za vizualne umetnosti v Litvi. Foto: Nadina Štefančič
Center Jonasa Mekasa za vizualne umetnosti v Litvi. Foto: Nadina Štefančič

Najemal je majhna gledališča in kinematografe
Na začetku leta 1963 je Mekas skoval izraz podzemni kino, najemal je majhna gledališča in kinematografe, v katerih so si ogledovali filme. Sodeloval in prijateljeval je z umetniki, kot so Andy Warhol, Nico, Allen Ginsberg, Yoko Ono, John Lennon, Salvador Dalí in George Maciunas.

V svoji karieri je režiral več kot 70 filmov, večinoma dokumentarcev. O svojem načinu dela je dejal, da ne sledi scenariju, ampak le snema in nato spremlja, kaj se bo zgodilo. Njegov najbolj znan film je The Brig iz leta 1964, v njem je tudi nastopil.

Sodeloval je pri ustanovitvi centra Anthology Film Archives na ulici Lafayette 425, enega največjih in najpomembnejših repozitorijev avantgardnega filma na svetu, in bil do smrti njegov umetniški direktor.

V Litvi je Mekas znan tudi kot pesnik, ki je svoje pesmi in prozo objavil v litovskem, francoskem, nemškem in angleškem jeziku.