Ryan O'Neal (1941–2023). Foto: AP
Ryan O'Neal (1941–2023). Foto: AP

Novico o slovesu igralca je z javnostjo na Instagramu delil njegov sin Patrick O'Neal, ki je očeta ob tem označil za hollywoodsko legendo in dodal, da je bil vedno njegov junak. Vzrok O’Nealove smrti ni znan, se je pa v preteklosti boril z rakom – leta 2001 so mu diagnosticirali levkemijo, leta 2012 pa še raka na prostati. “Moj oče je danes umrl v miru, obdan s podporo svoje ljube ekipe,” je sin zapisal na Instagramu. Opisal ga je še kot najbolj radodarnega človeka in kot najbolj duhovito osebo.

Izstrelitev med hollywoodske zvezdnike
Igralca je med zvezde izstrelila prav Ljubezenska zgodba režiserja Arthurja Hillerja. Film, posnet po istoimenskem romanu Ericha Segala, pripoveduje ganljivo zgodbo o študentu Harvarda, zaljubljenem v študentko iz delavskega razreda (igrala jo je Ali MacGraw), ki zboli za rakom. Leta 1972 si je mednarodno prepoznavnost utrdil v komediji Zakaj te očka pušča samo? (What's Up, Doc?), v kateri je nastopil ob Barbri Streisand. Igralca sta znova združila moči leta 1979 v filmu The Main Event. Barbra Streisand je na omrežju X zapisala: “Izjemno sem užaloščena ob odhodu Ryana O’Neala. Bil je zabaven in očarljiv, ostal nam bo v spominu.”

Ljubezenska zgodba, 1970. Foto: IMDb
Ljubezenska zgodba, 1970. Foto: IMDb

O'Neala smo videli tudi v drugih uspešnicah, med drugim leta 1973 v komični drami Papirnati mesec (Paper Moon), v katerem je nastopil s hčerko Tatum O'Neal. Ta je za vlogo prejela oskarja za stransko vlogo in z desetimi leti postala najmlajša med igralci, ki je kadar koli prejela prestižni kipec, nominirana pa je bila tudi za zlati globus.

Leta 1975 je zaigral v zgodovinski drami Barry Lyndon kultnega režiserja Stanleyja Kubricka, dve leti pozneje pa v vojnem filmu Arnhemski most Richarda Attenborougha.

Z igralko Farrah Fawcett leta 1989. Foto: AP
Z igralko Farrah Fawcett leta 1989. Foto: AP

Rodil se je leta 1941 v Los Angelesu materi igralki ter očetu scenaristu in romanopiscu. V šoli se je ukvarjal z boksom, kmalu pa dobil prve manjše televizijske vloge. Med drugim je nastopil v prvi odmevnejši ameriški limonadi Mestece Peyton (ki je mimogrede na male zaslone priklenil tudi slovensko občinstvo), od koder je nato vstopil v svet filma.

Zaton kariere in zasebno življenje
Konec 70. let je njegova filmska slava počasi začela pojenjati, v medijih pa se je pojavljal predvsem še zaradi zasebnega življenja. Ryan O'Neal je bil dvakrat poročen – najprej z igralko Joanno Moore, s katero je imel dva otroka, tudi Tatum, nato pa z igralko Leigh Taylor-Young, s katero je imel sina Patricka. Poznan je bil tudi po dolgoletnem razmerju z igralko Farrah Fawcett, ki je z vmesno prekinitvijo trajalo do njene smrti leta 2009. Umrla je zaradi raka, kar je igralec primerjal s filmsko v Ljubezenski zgodbi. V nekem intervjuju je dejal, da ga vnovični ogledi filma vznemirjajo, saj mu je tudi Farrah "vzel rak".