Srđan Koljević (1966–2023). Foto: FSF/ Katja Goljat
Srđan Koljević (1966–2023). Foto: FSF/ Katja Goljat

Srđan Koljević, ki se je rodil leta 1966 v Sarajevu, je bil eden od najbolj cenjenih scenaristov v Srbiji in na območju, kar potrjujejo številne nagrade, ki jih je prejel za svoje delo. Samostojno ali kot soscenarist je podpisal več kot 15 celovečernih igranih filmov, ki so dosegli odmevne mednarodne uspehe. Kar šest njegovih filmov se je uvrstilo v program prestižnega festivala Berlinale, pet pa jih je bilo kandidatov za tujejezičnega oz. mednarodnega oskarja,. Med temi je tudi slovenski film Ivan režiserja Janeza Burgerja. Film Past Srdana Golubovića iz leta 2007, pri katerem je sodeloval kot soscenarist, je bil uvrščen tudi v ožji izbor devetih filmov, ki so se potegovali za tujejezičnega oskarja.

Po lastnem scenariju je med drugim posnel filma Sivi kamion rdeče barve in Žena z zlomljenim nosom. S prvim je osvojil 11 mednarodnih nagrad in 13 priznanj na domačih festivalih. Bil je tudi soscenarist slovenskih serij Jezero in Dolina rož, ki sta nastali po knjižni predlogi Tadeja Goloba.

Koljević je bil tudi profesor scenaristike na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, scenaristični svetovalec pri mednarodnih filmskih koprodukcijah in mentor številnih mednarodnih filmskih delavnic (Scenarnica, Moonstone, First Film First, My First Film). Bil glavni mentor scenaristične delavnice Scenarnica, ki je potekala v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk in Slovenskega filmskega centra.

Srdjan Koljević je bil scenarist in režiser mnogih najuspešnejših filmov regije zadnjih desetletij. Med drugim je bil soscenarist nagrajenega filma Janeza Burgerja Ivan. Foto: Reuters
Srdjan Koljević je bil scenarist in režiser mnogih najuspešnejših filmov regije zadnjih desetletij. Med drugim je bil soscenarist nagrajenega filma Janeza Burgerja Ivan. Foto: Reuters

"Srđanov odtis ostaja na filmih, ki so že nastali ali še bodo nastali pod njegovo zanesljivo in nezmotljivo mentorsko roko, in na filmih in nadaljevankah, ki jih je soustvaril s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami in ustvarjalci. Hvala, Srđan – Tebi in srečnemu naključju, ki Te je pripeljalo v Slovenijo," so ob žalostni vesti zapisali v Društvu slovenskih režiserjev in režiserk.

Filmi, ki so navdihnili generacije
Na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu pa so zapisali, da je bil do zadnjega umetnik, profesor, človeški in profesionalni vzor ter dober prijatelj. "Bil je neprekosljiva, nevsiljiva in avtentična avtoriteta vsem nam in našim študentom, ki so imeli to srečo, da so z njim delali", so še zapisali. Kot so dodali, za njim ostaja njegovo delo, "igrani filmi, ki jim je napisal scenarij in jih režiral, filmi, ki so plemenitili in navdihnili generacije v svetu, kjer se govori naš jezik".