Walter Mirisch in Charlton Heston na 34. podelitvi zlatih globusov v Los Angelesu januarja leta 1977. Foto: AP
Walter Mirisch in Charlton Heston na 34. podelitvi zlatih globusov v Los Angelesu januarja leta 1977. Foto: AP

Mirisch je leta 1967 prejel oskarja za najboljši film In the Heat of the Night, produkcijska hiša, ki so jo vodili on in njegovi bratje, pa je producirala še dva oskarjevska dobitnika zlatega kipca za najboljši film – Stanovanje in Zgodbo z zahodne strani.

Walter Mirisch pred Akademijo filmskih umetnosti in znanosti v Beverly Hillsu leta 1975. Foto: AP
Walter Mirisch pred Akademijo filmskih umetnosti in znanosti v Beverly Hillsu leta 1975. Foto: AP

Rojen je bil, ko oskarjev še niso niti podeljevali, osem let pred prvo podelitvijo, in postal predsednik Akademije filmskih umetnosti in znanosti med letoma 1973 in 1977. Prejel je dva častna oskarja, v letih 1978 in 1983, za svoje delo in humanitarna prizadevanja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Novačil je vrhunske filmske ustvarjalce, kot sta Billy Wilder in Norman Jewison, nato pa jim je dal svobodo, da ustvarjajo filme, kot se jim zdi primerno.

"Tem filmskim ustvarjalcem smo ponudili, kar so potrebovali," je povedal za Los Angeles Times leta 1983. "Billy me je lahko poklical in rekel 'naslednjič bi rad posnel film o tem in tem' – in to je vse, kar smo morali vedeti ... Pravzaprav smo postali partnerji z našimi režiserji."

Hiša je producirala tudi filme Johna Forda, Johna Hustona, Williama Wylerja, Georgea Roya Hilla in Hala Ashbyja.

V filmski posel je vstopil že v najstniških letih in napredoval od najnižjih do vodstvenih delovnih mest v verigi kinematografov, preden je v poznih štiridesetih letih 20. stoletja nadaljeval produkcijo nizkoproračunskih akcijskih filmov in vesternov.

Podjetje, ki ga je ustanovil leta 1957 z bratom Marvinom in polbratom Haroldom, je bilo eno najuspešnejših neodvisnih produkcijskih podjetij, ki je izšlo iz starega studijskega sistema, ko je televizija povzročila zmanjšanje obiska kinematografov, piše AP.

Foto: AP
Foto: AP

Producirali so vrsto uspešnic, med njimi so bili Sedem veličastnih, Fiddler on the Roof, Afera Thomasa Crowna in Rožnati panter.

Walter Mortimer Mirisch se je rodil v New Yorku 11. avgusta 1921. Po študiju na City College of New York je leta 1942 diplomiral na Univerzi Wisconsin v Madisonu in leta 1943 diplomiral iz poslovanja na Harvardu. Leta 1947 se je poročil z danes že pokojno Patricio Kahan. Imela sta tri otroke, Anne, Andrewa in Lawrencea.