Zoran Simjanović (1946‒2021). Foto: Wikipedia Commons
Zoran Simjanović (1946‒2021). Foto: Wikipedia Commons

Zoran Simjanović je ustvaril glasbo za več kot 60 igranih filmov, prav toliko televizijskih serij, veliko gledaliških del, animiranih in kratkih filmov. Njegove glasbene stvaritve so bile nagrajene na številnih festivalih doma in v tujini.

11. maja 1946 v Beogradu rojeni Zoran Simjanović, ki je bili tudi profesor na tamkajšnji fakulteti dramskih umetnosti in fakulteti za glasbo, je bil cenjen kot eden največjih srbskih skladateljev.

Nekateri od osrednjih naslovov jugoslovanske kinematografije
Med drugim je podpisal glasbo za prvenec Emira Kusturice Se spominjaš Dolly Bell? (Sječaš li se Dolly Bell?), Maratonci tečejo častni krog (Maratonci trče počasni krug), Balkan ekspres, Jagode v grlu (Grlom u jagode), Oče na službenem potovanju (Otac na službenom putu), Zbirni center (Sabirni centar), Sod smodnika (Bure Baruta), Tango argentino, Tito in jaz (Tito i ja), Žikova dinastija (Žikina dinastija) ter druge.

Prispevek k slovenskemu filmu
Od sodelovanja s slovenskimi ustvarjalci omenimo njegovo glasbo za triler-omnibus Trije prispevki k slovenski blaznosti (1983), sestavljen iz treh zgodb: Kronika zločina v režiji Žareta Lužnika, Kronika norosti v režiji Borisa Jurjaševiča in Kronika upora v režiji Mitje Milavca.

V slovo Zoranu Simjanoviću, legendi jugoslovanske filmske glasbe

Napisal je tudi glasbo za slovenski film Draga moja Iza (1979) v režiji in po scenariju Vojka Duletiča, posnet po istoimenskem romanu Iva Zormana. Njegova pa je tudi glasba v mednarodno nagrajenem kratkem filmu Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi (2014) Svetlane Dramlić Jovičič, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija.

V Slovenski kinoteki so Simjanoviću leta 2004 posvetili retrospektivo, v okviru katere so bili na ogled filmi Sod smodnika, Balkan ekspres, Maratonci tečejo zadnji krog, Zbirni center, Čas čudes, Posebna vzgoja in Lepota pregrehe.

Simjanović je na slovenskih odrih zadnjič stal v SNG-ju Maribor leta 2014 na humanitarnem koncertu Stopimo skupaj, ki je potekal v soorganizaciji RTV Slovenija. Na prireditvi je po mnogih letih z Lidijo Kodrič, s katero je sodeloval v 80. letih v filmu Balkan ekspres, zapel pesem Za jednu smo ljubav stariji.

Zoran Simjanović je umrl 11. aprila v rodnem Beogradu.