Frances Sternhagen (13. januar 1930–27. november 2023). Foto: IMDb
Frances Sternhagen (13. januar 1930–27. november 2023). Foto: IMDb

Umrla je v ponedeljek, mirno, naravne smrti, je v objavi na Instagramu sporočil njen sin John Carlin. "Leti naprej, Frannie. Zastor se spušča nad tako bogato, strastno, ponižno in velikodušno življenje," je sklenil svoj zapis.

Igralkin publicist je potrdil njeno smrt in dodal, da je umrla v New Rochellu v zvezni državi New York, poroča Associated Press.

Televizijski gledalci se je med drugim najbolje spominjajo po vlogi premožne babice dr. Johna Carterja (Noah Wyle), ki jo je odigrala v dolgoživi seriji Urgenca (ER). Pred tem je v znameniti seriji Na zdravje (Cheers) upodabljala vsevedno mater poštarja Cliffa Clavina (John Ratzenberger). Ta vloga ji je prinesla dve nominaciji za nagrado emmy.

V tem stoletju pa je blestela v seriji Seks v mestu (Sex and the City) v vlogi Bunny MacDougal, odločne in zajedljive tašče Charlotte (Kristin Davis), kar ji je prineslo še tretjo nominacijo za nagrado emmy. V seriji Policistka na vrhu (The Closer) je nastopala v vlogi mame naslovne junakinje (Kyra Sedgwick).

"Moram reči, da je zabavno igrati te snobovske starejše dame. Vedno je zabavneje biti nesramen. Poznam takšne ženske, in mislim, da jih lahko posnemam," je leta 2002 izjavila za Los Angeles Times. Istega leta je za Daily Breeze dejala, da je imela veliko srečo. To je pripisala tudi temu, da so jo imeli za karakterno igralko, kar po njenih besedah "v resnici pomeni, da lahko počneš različne stvari. To ne pomeni, da ne moreš igrati glavnih vlog, ker sem jih. Vendar nisi omejen na igranje samega sebe."

Leta 1930 v Washingtonu rojena Frances Sternhagen je že kot otrok rada nastopala – spominjala se je kot "sramotno bahavo" – a nikoli ni razmišljala o igralski karieri. Vpisala se je na študij zgodovine, a ji je ena od profesoric predlagala, naj se prepiše na smer igralstva. Po diplomi je v bližini Bostona poučevala dramo, sodobni ples in petje, preden se je odločila za delo v gledališču.

Leta 1979 je nastopila v izvirni broadwajski produkciji Na Zlatem ribniku (On Golden Pond) v vlogi Ethel Thayer, za katero je Katharine Hepburn v filmski različici prejela oskarja. Zunaj Broadwaya je nastopala tudi v predstavi Šofer gospodične Daisy, torej v še eni odrski vlogi, ki je v filmski različici prinesla oskarja glavni igralki, v tem primeru Jessici Tandy.

Foto: EPA
Foto: EPA

Svojo prvo filmsko vlogo je odigrala leta 1967 v filmu Up the Down Staircase v režiji Roberta Mulligana, skozi leta jo je na velikem platnu bilo med drugim mogoče videti še v filmih Hospital, Two People, Fedora, Bright Lights Big City, Misery, Doc Hollywood, Raising Cain in Curtain Call.

Leta 1956 se je poročila z igralcem Thomasom A. Carlinom, ki je zaradi srčnega popuščanja umrl leta 1991. V zakonu so se jima rodili štirje sinovi in dve hčerki, za sabo je pustila tudi devet vnukov in dva pravnuka. Frances Sternhagen je ob vzgajanju šesterice otrok nadaljevala s cvetočo igralsko kariero. Vedno je govorila, da je družina na prvem mestu – ko je hodila na delo iz svojega predmestnega doma v New Rochellu, medtem ko je nastopala na Broadwayu – vendar je priznala, da so jo turneje ter delo v filmu in televiziji včasih vendarle odpeljali stran od doma, še piše AP.

 Z možem Thomasom A. Carlinom na posnetku iz leta 1979. Foto: AP
Z možem Thomasom A. Carlinom na posnetku iz leta 1979. Foto: AP